10-12-2020

Speciale Vrijheids-special vandaag in de Volkskrant

Vandaag, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens verschijnt in de Volkskrant de speciale 20-pagina’s tellende bijlage van Stichting Vluchteling die geheel gewijd is aan het thema ‘vrijheid’.

De vrijheid om te leven
Gek hoe het begrip ‘vrijheid’ aan het begin van dit jaar een hele andere betekenis had dan nu, eind 2020. Door de pandemie konden we ons na maart niet meer vrij bewegen, niet zo vrij als we gewoon zijn althans. Vrijheid is broos, dat ervaren wij nu.

Miljoenen vluchtelingen echter leven al langer in onvrijheid. Vluchtelingen die niet de vrijheid hebben om te zeggen of te doen wat ze willen. Directeur Tineke Ceelen: "De onvrijheid met corona hier in Nederland staat in geen enkele verhouding tot onvrijheid door corona als je in een vluchtelingenkamp woont, of in een straatarm land. Onze onvrijheid anno 2020 kun je ook niet vergelijken met de onvrijheid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, of welke andere oorlog dan ook."

Stichting Vluchteling zet zich in voor mensen die in onvrijheid leven. Omdat wij geloven dat iedereen het recht heeft om te kiezen waar je speelt, waar je slaapt of wat je denkt en doet

In deze speciale productie lees je verhalen over vrijheid en wat er gebeurt als dat in de knel komt. We nemen je mee naar Lesbos, Niger, Venezuela en Irak. Of lees het indrukwekkende gesprek tussen Fanny Heymann, overlevende van concentratiekamp Bergen-Belsen en Ali Aljasem die in 2015 van Syrië naar Nederland vluchtte. Een andere bijzondere bijdrage is het interview met tv-presentatrice Pernille La Lau en haar moeder Bergliot La Lau – Van Heuven Goedhart, de dochter van wijlen de allereerste Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN. 

Bekijk hier de volledige bijlage.
Deze productie is tot stand gekomen dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij.