01-12-2020 | Bescherming | Ethiopië

Stichting Vluchteling stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor vluchtelingen Ethiopië

Er voltrekt zich een humanitaire ramp in Ethiopië. De burgeroorlog in de noordelijke provincie Tigray eist een hoge tol. Stichting Vluchteling stelt per direct een kwart miljoen euro beschikbaar voor de noodhulpverlening van tienduizenden ontheemden en mensen op de vlucht. De noodhulpverlening, in samenwerking met partnerorganisatie International Rescue Committee, gaat zo snel mogelijk van start.

Wat is er aan de hand?

Sinds begin november is het Ethiopische regeringsleger in gevecht met de troepen van het Tigray Volksbevrijdingsfront in de regio Tigray. Als gevolg daarvan zijn ruim 40.000 mensen de grens van Ethiopië overgestoken, op zoek naar veiligheid in Soedan. Ook binnen Ethiopië is de bevolking in grote getale op de been. Tienduizenden mensen zijn ontheemd.

“Dagelijks slaan duizenden mannen, vrouwen en kinderen halsoverkop op de vlucht. Het aantal mensen dat afhankelijk is van noodhulp, is gigantisch, ik maak me zeer, zeer ernstige zorgen”, aldus Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

Schrijnend tekort aan alles

Ter plekke is door de partner van Stichting Vluchteling, International Rescue Committee, onderzoek gedaan naar de grootste noden. De tekorten zijn schrijnend; onderdak, voedsel, water, medische voorzieningen, hygiëneartikelen. Stichting Vluchteling bereidt zich voor op een omvangrijke en moeilijke noodhulpoperatie. In eerste instantie zullen essentiële hulpmiddelen uitgedeeld worden, waaronder hygiënepakketten, dekens en muskietennetten. Kwetsbare kinderen en slachtoffers van seksueel geweld zullen specifieke hulp krijgen. Ook wordt voorlichting gegeven over gendergerelateerd geweld, kinderbescherming en het coronavirus.

Meer hulp is nodig

Het aantal ontheemden en vluchtelingen is immens. Jouw hulp kan levens redden. Kom vandaag nog in actie. Steun met die eenmalige gift. Samen maken we het verschil. Help jij mee?