Hoe het coronavirus Aden trof: het dagboek van een Jemenitische arts

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door The New Humanitarian, een persbureau gespecialiseerd in het melden van humanitaire crises. Lees het Engelstalige artikel hier. The New Humanitarian is niet verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid van deze vertaling.


Terwijl corona door het door oorlog verscheurde Jemen raast, eist het virus een onbekend aantal slachtoffers op. Dr. Ammar Derwish, 32, documenteert de hoge tol op zijn gemeenschap.

Hij woont in Aden. Een van zijn eerste banen was het behandelen van traumapatiënten. En dat tijdens de eerste maanden van het nu meer dan vijf jaar durende conflict. De zuidelijke havenstad werd toen belegerd in de strijd tussen de internationaal erkende regering en de Houthi-rebellen.

Het coronavirus heeft zijn thuisstad nu zo hard getroffen dat de VN denkt dat een kwart van de bevolking besmet is. Ziekenhuizen hebben patiënten met symptomen moeten afwijzen. Voor Dr. Derwish is de zorg voor zijn eigen gemeenschap zijn fulltime onbetaalde bezigheid geworden; tussen banen door, en niet in opdracht van een ziekenhuis.

Kort nadat eind april de eerste Covid-19 besmettingen werden vastgesteld, kocht Dr. Derwish voorraden in met zijn eigen geld. Ook bracht hij huisbezoeken aan zieke buren en vrienden. Terwijl hij vastte voor de ramadan, werd hij zelf ziek. Vrienden en familieleden bezweken aan het virus, maar Dr. Derwish ging door met het behandelen van de zieken. Hij maakte gedetailleerde aantekeningen op zijn telefoon; aantekeningen die zich vormden tot een dagboek.

“Het is onmogelijk voor mensen in Jemen om in deze hitte vast te zitten, zonder bezorgdiensten, overheidssteun of -diensten, of zelfs regelmatige overheidsupdates. Wie brengt ze eten? Wie zorgt voor een inkomen als ze niet mogen werken? Hoe gaan ze hun gezin voeden? Thuis blijven is hier geen optie.”

Je kan het volledige dagboek van Dr. Ammar Derwish op The New Humanitarian lezen, waar het verhaal oorspronkelijk is gepubliceerd. Het artikel, geschreven door Dr. Ammar Derwish en journalist Annie Slemrod, won de 2020 OWM Coronavirus Reporting Award. Illustraties door Adly Mirza.


Noodhulpverlening in Jemen

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. In het land woedt al vijf jaar een vreselijke burgeroorlog. Zo’n 24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, dat is zo'n 80% van de bevolking. Meer dan 3,6 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes verspreiden zich razendsnel door het groot tekort aan medische voorzieningen. Ruim 20 miljoen mensen zijn in gevaar door een dreigende voedselcrisis.

Stichting Vluchteling werkt, samen met partnerorganisatie Intersos, non-stop om al het mogelijke te doen voor coronapatiënten en een verdere uitbraak in te dammen in de provincies Ibb, Lahj en Hajja. Ook bieden we, samen met onze partner IRC, gezondheidszorg aan in de provincies Aden en Lahj in het zuiden van Jemen. Het belangrijkste doel is het aanpakken van moeder- en kindsterfte. Wil je meer weten over de humanitaire crisis in Jemen? Bekijk de webcast.