25-11-2020 | Congo, Zuid-Soedan

Vluchtelingenvrouwen vaker slachtoffer geweld door corona

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Een dag die helaas nog steeds nodig is omdat wereldwijd ontzettend veel vrouwen het slachtoffer worden van geweld. Juist in tijden van crisis, zoals de coronapandemie, neemt het geweld tegen vrouwen en meisjes alleen maar toe. Dit is niet anders voor vrouwen die op de vlucht zijn.

Onze partnerorganisatie International Rescue Committee deed onlangs onderzoek onder 852 Afrikaanse vluchtelingenvrouwen naar de impact van de pandemie op hun veiligheid. De vrouwen leven verspreid over 15 landen in Afrika, zoals de Democratische Republiek Congo, Ethiopië en Zuid-Soedan. De cijfers zijn schokkend: 73% van hen meldde een toename van huiselijk geweld, 51% noemde een toename van seksueel geweld en 32% zag een stijging van het aantal kindhuwelijken sinds de uitbraak van het coronavirus. Het rapport bevestigt daarmee dat deze vrouwen op de vlucht extra kwetsbaar zijn. Zij leven middenin de grootste humanitaire crises die op dit moment gaande zijn en hebben daar bovenop te kampen met een toename van geweld.

Vrouwen lopen de laatste maanden ook meer risico doordat ze door maatregelen en lockdowns vluchtelingenkampen bijvoorbeeld vaker moeten verlaten dan voorheen om in hun basisbehoeften te voorzien. Manieren om de veiligheid te vergroten, zoals het lopen in groepen, worden door overheidsrestricties gedwarsboomd. Ongeveer 1 op de 3 ondervraagde vrouwen maakt nu melding van seksuele intimidatie en zelfs seksueel geweld op weg naar waterpunten.

Onze hulp voor slachtoffers seksueel geweld
Stichting Vluchteling helpt wereldwijd vrouwen die het slachtoffer worden van geweld. Zo helpen we vrouwen in de Democratische Republiek Congo die het slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld, maar ook in Zuid-Soedan kunnen vrouwen op onze steun rekenen.