23-11-2020 | Bescherming | Ethiopië

Tienduizenden Ethiopiërs ontheemd door regeringsoffensief

In Oost-Afrika ontvouwt zich een humanitaire ramp. De burgeroorlog in de noordelijke provincie Tigray in Ethiopië eist een hoge tol. Tienduizenden Ethiopiërs zijn ontheemd. Sinds begin november zijn daarnaast ook meer dan 35.000 vluchtelingen gevlucht naar buurland Soedan. International Rescue Committee, partnerorganisatie van Stichting Vluchteling, onderzoekt ter plaatse in Ethiopië welke hulp de regio Tigray het hardst nodig heeft. De noodhulp gaat zo snel mogelijk van start.

Ethiopië telt een populatie van 106 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 5,5 miljoen in de provincie Tigray wonen. In dit gebied lopen de spanningen sinds 2018 hoog op door het regeringsoffensief en een escalerende burgeroorlog. In Tigray worden momenteel bijna 100.000 Eritrese vluchtelingen opgevangen, verdeeld over vier kampen, en zijn 400.000 mensen afhankelijk van voedselnoodhulp. In zoektocht naar veiligheid, weg van de brute burgeroorlog, steken dagelijks ook nog zo’n 4000 vluchtelingen de Soedanese grens over, schat de VN.


"Veel vluchtelingen lieten kinderen en ouders achter in Ethiopië. Ze hadden geen tijd om hun families bij elkaar te brengen en samen te vertrekken", zegt Babacar Cissé, VN Coördinator in Soedan. "Na een aantal dagen gelopen te hebben, kwamen ze aan in de vluchtelingenkampen, uitgeput en zonder iets. Het was hartverscheurend om gezinnen en kinderen in de open lucht te zien slapen".

Partnerorganisatie Stichting Vluchteling is ter plaatse

IRC, onze partnerorganisatie, is momenteel ter plaatse in Tigray. Hier onderzoeken zij welke hulp het hardst nodig is. Denk hierbij aan noodhulppakketten met essentiële benodigdheden zoals toiletartikelen, dekens, zaklampen, en muggennetten, maar bijvoorbeeld ook psychologische hulp en bescherming tegen geweld en ziekte uitbraken. IRC verwacht de noodhulp deze week van start te laten gaan. 

Meer hulp is nodig

Het aantal ontheemden en vluchtelingen blijft drastisch toenemen in de regio Tigray. Jouw hulp kan levens redden. Kom dus vandaag nog in actie. Steun met die eenmalige gift. Jouw donatie, hoe klein dan ook, draagt bij aan levensreddende hulp. Samen maken we het verschil. Help jij mee? Doneer vandaag nog.