13-11-2020 | Economisch welzijn | Libanon

Kamal (35): “Ik wilde dat mijn gezin veilig zou zijn.”

Zeven jaar geleden ontvluchtte het gezin van Kamal de oorlog in Syrië en kwamen in 2014 terecht in buurland Libanon. Ze woonden in Karantina in Beiroet, de wijk die aan drie kanten wordt omsloten door de haven waar 4 augustus de verwoestende explosie plaatsvond. Hun huis raakte volledig verwoest, maar inmiddels kan het gezin weer lachen.

Om zijn gezin te onderhouden werkte Kamal in Beiroet als conciërge. “Godzijdank waren mijn vrouw en twee kinderen op het moment van de explosie niet thuis. We zijn ons huis kwijtgeraakt, het gebouw is totaal verwoest. Verschrikkelijk. We maakten een angstige tijd door, mijn vrouw Hoda was hoogzwanger en ik was bang dat ze zou bevallen in een onveilig en beschadigd huis."

Getraumatiseerd door de explosie 

De explosie heeft niet alleen gebouwen beschadigd. De beelden van de explosie spelen zich nog elke dag als af in de hoofden van Zein (6) en Asmaa (3). “Onze kinderen raakten enorm getraumatiseerd door de explosie, het veranderde hun leven.” vertelt Kamal. “Ze zijn nog steeds bang en ze tonen hun angst door soms te schreeuwen, te huilen of te slaan. Mijn zoontje kan zich moeilijk uiten en hij is weer gaan bedplassen.”

Onze kinderen raakten enorm getraumatiseerd door de explosie, het veranderde hun leven.
Kamal

In totaal werden 300.000 mensen in Beiroet dakloos. Met het geven van cash hulp aan kwetsbare gezinnen zorgt Stichting Vluchteling voor onderdak en helpen we beschadigde woningen te repareren. Ook Kamal en zijn vrouw Hoda ontvingen financiële steun en ze konden daardoor verhuizen naar Burj Hamoud, een stad ten noordoosten van Beiroet. Daar is Hoda bevallen van Sarah, een prachtig van een dochter. Hoda: "Hier voel ik me weer veilig en mijn kinderen hebben het normale leven weer opgepakt. Ze eten beter en zitten beter in hun vel. Ontzettend bedankt, we zullen nooit vergeten wat jullie voor ons hebben gedaan."

Dit gebeurt er met je gift

Meteen na de explosie kwamen we samen met onze lokale Libanese partner Intersos en met geld van Giro555 in actie met noodhulp. Zoals het uitdelen van hygiëne pakketten, juridische ondersteuning, medische en psychosociale zorg, voedsel en onderdak. En financiële steun voor het herstellen van beschadigde huizen.

 
*de namen van het gezin zijn om privacy redenen gefingeerd.