GIRO555: Eerste resultaten van de hulp in Beiroet

Het is drie maanden na de allesverwoestende explosie in de haven van Beiroet. Drie maanden waarin de vraag naar hulp bleef groeien. Met de Nationale Actie voor Beiroet, die tot 31 oktober liep via Giro555, bracht Nederland in totaal €15.198.181 bij elkaar. Met dit geld staan de hulporganisaties achter Giro555, waaronder Stichting Vluchteling, de mensen in Beiroet dagelijks bij.

Hulpverlening in volle gang

Onze teams draaien overuren sinds de explosie in Beiroet. De hulpverlening is in volle gang. Door de ramp werden namelijk in één klap ruim 300.000 mensen dakloos. Samen met onze lokale Libanese partner Intersos, staat Stichting Vluchteling momenteel bijna 30.000 mensen bij. Middels cashhulp voor zo’n 5967 Libanezen, Syrische vluchtelingen en arbeidsmigranten, zorgt Stichting Vluchteling voor toegang tot medische zorg, voedsel en onderdak. Ook financieren we herstelwerkzaamheden van beschadigde huizen en worden bouwmaterialen zoals tentzeilen, ramen en deuren aangeschaft. Naast 4500 hygiënepakketten, biedt Stichting Vluchteling ook juridische bijstand aan 3320 mensen die door de ramp bijvoorbeeld hun identiteitspapieren zijn kwijtgeraakt. Ter stimulering van de lokale economie, is ook de heropbouw van winkels in volle gang.

Getraumatiseerd door de explosie

De explosie in Beiroet beschadigde niet alleen gebouwen. Veel mensen zijn nog steeds in shock. De beelden van de ramp spelen zich dagelijks af in hun hoofd. Zo raakten de kinderen van Kamal (35), een man werkzaam als conciërge in de Libanese hoofdstad, bijvoorbeeld getraumatiseerd door de explosie: “Het veranderde hun leven. Ze zijn nog steeds bang en ze tonen hun angst door soms te schreeuwen, te huilen of te slaan.” Om deze situaties te verlichten, krijgen kinderen in groepsessies of individueel begeleiding bij het verwerken van trauma’s die zij door de explosie opliepen. Stichting Vluchteling biedt psychologische hulpverlening aan zo’n 4859 mensen in Beiroet.

Verder in een complexe context

Ook voor de explosie was het leven zwaar voor veel inwoners in Beiroet. Dit kwam mede door de pandemie, een economische crisis, stijgende werkloosheid, vluchtelingopvang uit de regio en veel sociale onrust. “Door de explosie verloren mensen daar bovenop hun huis, hun bezittingen en hun inkomen. Met armoede als gevolg”, stelt Giro555-actievoorzitter Garance Reus-Deelder. Drie maanden na de explosie, is hulpverlening dan ook nog steeds hard nodig. Stichting Vluchteling blijft, samen met de organisaties achter Giro555, actief hulp verlenen. In februari 2021, het eerste half jaar na de ramp, verschijnt het volgende en gedetailleerde rapport over de hulpverlening met Giro555-geld.