13-10-2020

Tienduizenden inwoners van Nagorno-Karabach op de vlucht

Stichting Vluchteling maakt zich ernstig zorgen over het oplaaiende geweld in Nagorno-Karabach. Volgens berichtgeving van de regionale overheid is zeker de helft van de inwoners van Nagorno-Karabach de laatste weken op de vlucht geslagen. Het gaat dan om minstens 70.000 mensen die huis en haard hebben verlaten omdat zij niet meer veilig zijn.
Het conflict speelt inmiddels bijna dertig jaar. Reeds sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eind jaren 80 strijden Armenië en Azerbeidzjan om de regio Nagorno-Karabach. Begin jaren 90 waren de twee voormalige Sovjetrepublieken al in oorlog om de status van het gebied. Toen vielen er tienduizenden doden. In 1994 kwam het al tot een staakt-het-vuren, maar deze wapenstilstand is in de jaren daarna meerdere keren geschonden. Decennia later is het conflict nog steeds niet opgelost en worden burgers opnieuw het slachtoffer van dit geschil.

De laatste weken vinden er dagelijks aanvallen plaats. Er worden raketten afgevuurd en huizen, scholen en ziekenhuizen zijn verwoest. Om zichzelf in veiligheid te brengen zijn mensen naar de grensregio van Armenië getrokken, maar velen trekken ook verder Armenië in. Het gaat vooral om ouderen, vrouwen en kinderen. Het grote aantal mensen dat op de vlucht is geslagen is verontrustend. Stichting Vluchteling houdt de situatie in Nagorno-Karabach nauwlettend in de gaten. We staan klaar om hulp te bieden.