20-10-2020

75 jaar Verenigde Naties in 75 verhalen

Het was een historische datum: 24 oktober 1945. De Tweede Wereldoorlog was voorbij en over één ding waren 51 landen het roerend met elkaar eens: dit nooit meer. Daarom is de Verenigde Naties (VN) opgericht. Een organisatie die wil zorgen voor internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid.

75 jaar VN in 75 verhalen is de rode draad door de diverse activiteiten die de komende periode worden georganiseerd. Elk verhaal brengt inspanningen voor vrede, veiligheid of een daad van medemenselijkheid en solidariteit tot leven. In de verhalen, van onder meer hulpverlener Arjan Erkel, documentairemaker Sinan Can, Soedanese vluchteling Yousif Fasher en schrijver Arnon Grunberg, wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN zoals medemenselijkheid, solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid. De verhalen zijn te lezen en te beluisteren op www.75jaarvn.vrijheid.nl

Tv-programma 75 jaar VN

De NOS doet live-verslag van de bijeenkomst 75 jaar Verenigde Naties in het Vredespaleis, waarin niet alleen aandacht is voor de geschiedenis van de organisatie, maar vooral ook voor de verhalen van mensen die persoonlijk te maken hebben gehad met de inbreng van de VN. Er is een videoboodschap van koningin Máxima en VN-secretaris-generaal António Guterres levert een bijdrage. De verhalen worden ondersteund door muziek van Jeangu Macrooy, Giovanca en Douwe Bob.

75 jaar Verenigde Naties
Vrijdag 23 oktober
20.33-21.33 uur, NPO 1

Blauw uitgelicht

Gebouwen, monumenten, musea en andere bezienswaardigheden in Nederland kleuren een week lang iedere avond blauw. In de aanloop naar het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties worden ze uitgelicht in de kleur van de internationale organisatie. Zoals het Vredespaleis (zie foto).