Jaarcijfers Stichting Vluchteling: 530.000 vluchtelingen geholpen!

De jaarcijfers van Stichting Vluchteling zijn bekend. Er is in het afgelopen jaar levensreddende noodhulp gegeven aan 530.000 vluchtelingen in 23 landen. We werden daarbij gesteund door 211.000 donateurs.

Bekijk helemaal onderaan dit bericht onze video met hoogtepunten uit het jaar 2019.

We hebben nauwelijks tijd om op adem te komen en vooruit te blikken in het nieuwe jaar. Directeur Tineke Ceelen reist eind van deze maand opnieuw naar Griekenland, samen met Pernille La Lau, naast onze ambassadeur ook kleindochter van een van onze grondleggers, Gerrit Jan van Heuven Goedhart, de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Ze gaan naar Griekenland om de hulpverlening voor vluchtelingen in Lesbos kritisch te bekijken. Ceelen: ‘Ik zie donkere wolken boven de Griekse eilanden. Vele duizenden vluchtelingen, en ook mensen die in Europa een betere toekomst zoeken, moeten maar zien hoe ze de winter gaan overleven.’

Boko Haram
Ceelen is ook ernstig bezorgd over de ontwikkelingen in het westen van Afrika, waar Boko Haram en andere terreurgroepen steeds meer dood en verderf zaaien, en vele miljoenen mensen op de vlucht jagen. ‘Alleen al in Nigeria zijn honderdduizenden mensen die we niet eens meer kunnen bereiken, omdat het te gevaarlijk is’. In dit nieuwe jaar wil Stichting Vluchteling dan ook vooral vluchtelingen helpen die door oorlog en conflict op de vlucht moeten, nauwelijks bescherming kunnen vinden, en voor wie bijna geen hulp beschikbaar is.

We zijn daarnaast ook bezig met een nieuw initiatief. Ceelen: ‘Omdat chronische ziektes onder vluchtelingen een groeiend maar grotendeels genegeerd probleem is, starten wij een nieuw en ambitieus programma, waardoor vluchtelingen en ontheemden met ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten ook toegang zullen krijgen tot de levensreddende hulp die zij nodig hebben.’

Stilstaan bij 75 jaar vrijheid
Met onze wortels in het verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, doen we in april en mei vanzelfsprekend mee aan de 4 en 5 mei vieringen. We willen 75 jaar vrijheid nadrukkelijk verbinden met het lot van vluchtelingen toen en nu. In juni wordt de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling gelopen, met een nieuwe wandelroute van Tilburg naar Eindhoven erbij.

Steun Stichting Vluchteling
Momenteel zijn er meer dan 70 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, conflict en onderdrukking. Steun met een eenmalige gift. Jouw hulp redt levens. Met je donatie draag je bij aan onder andere schoon drinkwater, noodvoedsel, medische zorg en onderdak voor vluchtelingen wereldwijd.