In 2019 hielpen we ruim een half miljoen vluchtelingen wereldwijd. Stichting Vluchteling was actief in 23 landen. Ook dit jaar is onze hulp nog steeds hard nodig. Hieronder de top 10 van landen en conflicten om in de gaten te houden in 2020. Deze landen vertegenwoordigen minder dan 6% van de wereldbevolking, maar huisvesten meer dan de helft van alle mensen die wereldwijd afhankelijk zijn van hulp. Driekwart van alle vluchtelingen komt uit deze landen.

Burkina Faso


De humanitaire situatie in Burkina Faso is het afgelopen jaar enorm verslechterd. Dit komt vooral door het conflict tussen gewapende groepen en het leger in het noorden en oosten. Onzekerheid en instabiliteit zorgden voor een enorme stijging van het aantal mensen op de vlucht. Sinds begin 2018 is het aantal vluchtelingen en ontheemden gestegen van 9.000 naar 572.000 mensen. Naar verwachting staat de teller in april dit jaar al op 900.000. Vanwege de geplande presidentsverkiezingen in november 2020 zou de situatie nog sneller kunnen verslechteren.

Klik hier voor meer informatie over de situatie en ons werk in Burkina Faso.

Nigeria


Het land wordt geconfronteerd met meerdere conflicten tegelijk. Zoals de al meer dan tien jaar durende opstand van Boko Haram in het noordoosten en het toenemende etnisch geweld in de centrale gebieden en het noordwesten. Steeds meer mensen zijn niet zeker van voldoende voedsel. Er leven circa 2 miljoen ontheemden Nigerianen in het noordoosten; 243.000 Nigerianen zijn gevlucht naar buurlanden. De aanhoudende conflicten zullen de situatie in 2020 alleen maar verder doen verergeren.

Klik hier voor informatie over ons werk in Nigeria.

Centraal Afrikaanse Republiek

Conflicten en instabiliteit blijven de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) teisteren. Ruim 2,6 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, is afhankelijk van humanitaire hulp. Meer dan een kwart van alle Centraal-Afrikanen is gedwongen om hun huizen te verlaten. Meer dan 680.000 mensen zijn ontheemd, ongeveer 600.000 zijn gevlucht naar buurlanden. Ongeveer een derde van de bevolking heeft te maken met voedseltekorten.

De toekomst van de Centraal Afrikaanse Republiek is dan ook niet rooskleurig. Ondanks het getekende vredesakkoord van Khartoum blijft de bevolking van het land heel kwetsbaar. De geplande verkiezingen voor december 2020 zullen de spanningen tussen gewapende groepen en de overheid waarschijnlijk doen oplaaien.

Lees hier meer over onze projecten in de CAR.

Venezuela

Venezuela wordt geconfronteerd met een snel verslechterende humanitaire crisis. Vanwege de politieke onrust en economisch wanbeleid zijn ruim 4,6 miljoen Venezolanen het land ontvlucht; ; 3,8 miljoen Venezolanen vinden opvang in Latijns Amerika, waarvan 1,5 miljoen alleen al in Colombia. In totaal leeft 94% van de huishoudens in armoede en wordt 80% van de bevolking geconfronteerd met voedseltekorten. Hyperinflatie zorgt hiervoor, ook medicijnen en schoon water zijn moeilijk te verkrijgen. Internationale sancties kunnen de interne spanningen verder doen oplopen en ervoor zorgen dat nog meer mensen op de vlucht zullen slaan.

Lees hier meer over de situatie en ons werk in Venezuela en Colombia.

Democratische Republiek Congo

Met meer dan 5 miljoen mensen die huis en haard moesten verlaten, heeft de Democratische Republiek Congo het grootste aantal ontheemden in Afrika. In totaal zijn 15,6 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp, 4,6 miljoen mensen zijn ernstig ondervoed. In 2020 blijven gewapende conflicten, politieke instabiliteit en de verspreiding van Ebola het land teisteren. Mocht de verspreiding van Ebola een grote stad bereiken, wordt de humanitaire crisis nog eens vele malen ernstiger.

Lees hier meer over ons werk in DR Congo.

Jemen

Sinds 2015 is er sprake van een bloedige burgeroorlog in Jemen. Door de aanhoudende gevechten hebben meer dan 24 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Hiermee is in Jemen nu al sprake van de grootste humanitaire crisis in de wereld.

De inspanningen om het conflict op te lossen moeten nog leiden tot een vermindering van de humanitaire noden, maar daarvoor zijn ook grote verbeteringen nodig in de economie en infrastructuur plus politieke hervormingen. Als het conflict voortduurt tot 2022, voorspelt de VN 500.000 doden, de meesten als direct gevolg van het conflict.

Klik hier voor meer informatie over de situatie en ons werk in Jemen.

Somalië


Al sinds 1991 wordt Somalië geteisterd door conflicten en instabiliteit. Meer dan 2,6 miljoen Somaliërs zijn ontheemd, op de vlucht in eigen land. Meer dan 740.000 zijn geregistreerd als vluchteling in omringende landen. Daarnaast zijn zo’n 5 miljoen Somaliërs afhankelijk van humanitaire hulp.

De voorspellingen voor 2020 zijn niet veel beter. Eind 2020 hoopt Somalië zijn eerste directe parlements- en presidentsverkiezingen te houden sinds 1969. Dit kan leiden tot hernieuwde conflicten in plaats van vrede brengen. Ook worden overstromingen verwacht, die zeker tot in het voorjaar van 2020 voor een tekort aan voedsel zorgen.

Lees hier meer over ons werk in Somalië.

Syrië

Syrië wordt geteisterd door gewapend conflict sinds de protesten tegen de regering begonnen in 2011. Sindsdien zijn grote delen van Syrië verwoest. Meer dan 6,1 miljoen mensen zijn ontheemd door het conflict; door de oorlog zijn al miljoenen mensen gevlucht. Op dit moment zijn er nog steeds 5,5 miljoen geregistreerde vluchtelingen. Elf miljoen Syriërs (65% van de bevolking) heeft behoefte aan humanitaire hulp. De situatie in Syrië blijft onrustig, vooral in het noordwesten en noordoosten. De risico’s op verdere escalatie van het conflict blijft aanwezig, met nog meer vluchtelingen in 2020 tot gevolg.

Klik hier voor meer informatie over in Syrië.

Afghanistan

Afghanistan wordt geconfronteerd met enorme humanitaire noden gedreven door bijna twee decennia van conflicten en politieke instabiliteit; 9,4 miljoen Afghanen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Ruim 14 miljoen hebben te maken met voedseltekorten. In totaal zijn bijna 2,5 miljoen Afghanen op de vlucht geslagen. 

De huidige vredesbesprekingen en de uitslag van de presidentsverkiezingen bieden geen perspectief op duurzame vrede en wederopbouw van het land. En kan zelfs gepaard gaan met een flinke toename van geweld en niet de gewenste stabiliteit en veiligheid brengt. Een half miljoen mensen zal naar verwachting dit jaar nog op de vlucht slaan.

Zuid-Soedan

Burgeroorlog in Zuid-Soedan heeft sinds 2013 aan bijna 400.000 mensen het leven gekost; 7,5 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig. De crisis heeft gezorgd voor 2,2 miljoen vluchtelingen en nog eens 1,5 miljoen ontheemden (vluchtelingen binnen de eigen landsgrenzen).

Ook al ervaart het land momenteel vrede en relatieve rust, lokale conflicten of partijen die zijn uitgesloten van het vredesakkoord kunnen er in 2020 zomaar voor zorgen dat tienduizenden mensen opnieuw op de vlucht zullen slaan, met alle gevolgen van dien. Daarnaast is Zuid-Soedan slecht uitgerust om te gaan met een mogelijke Ebola uitbraak.

Lees hier meer over ons werk in Zuid Soedan.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In 2019 waren we werkzaam in 23 landen. Hier gaan we in 2020 mee door om zo nog meer mensen te helpen die dringend onze hulp nodig hebben. Dat kan alleen dankzij jouw steun. Stichting Vluchteling zet zich in en biedt noodhulp aan de meest kwetsbare mensen die te maken hebben oorlog, geweld of onderdrukking. Op de vlucht in eigen land, of daarbuiten.

We blijven actief voor vluchtelingen wereldwijd. Bij nieuwe of bestaande crisissen die verergeren zullen wij er – met jouw hulp – staan. Wil je meer weten over de genoemde projecten en wat wij precies doen? Bekijk dan onze landenpagina's.

2020 belooft geen goed jaar te worden voor vluchtelingen en ontheemden wereldwijd, maar samen met jou kunnen wij het verschil maken in het leven van velen. Steun ons, zodat wij noodhulp kunnen blijven bieden, daar waar dit het hardst nodig is.