31-01-2020 | Bescherming | Griekenland

‘Alleen ratten, luizen en schurft hebben het goed op de Griekse eilanden’

De omstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden zijn ronduit slecht. In 2019 alleen al kwamen 75.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Het merendeel via de eilanden, zoals bijvoorbeeld op Lesbos. Hun situatie is totaal uitzichtloos en velen zijn de wanhoop na bij.

‘Wij geven al jaren levensreddende noodhulp op de Griekse eilanden, en ik ga dit weekend kijken hoe het er nu aan toe gaat. Om opnieuw aandacht te vragen voor de miserabele leefomstandigheden in de overvolle vluchtelingenkampen. De mensen leven tussen de modder en hebben geen toiletten, douches, stromend water of elektriciteit. Veel mensen in Moria hebben luizen en schurft". Ze bezoekt Lesbos samen met tv-presentatrice Pernille La Lau, ambassadeur van Stichting Vluchteling en kleindochter van de allereerste Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, Gerrit-Jan van Heuven Goedhart.

Politieke lobby
Op 30 januari sprak Tineke Ceelen met de kersverse Eurocommissaris voor Migratie, mevrouw Johansson in Den Haag. Ondertussen hebben er nog nooit zoveel vluchtelingen in de klem gezeten op de Griekse eilanden als deze winter. ‘Ik heb mevrouw Johansson verteld van de erbarmelijke situatie waarin momenteel meer dan 40.000 vluchtelingen vastzitten daar. Het duurt een eeuwigheid voordat ze hun verhaal kunnen doen en er gekeken wordt of ze in aanmerking komen voor asiel.’

Presentator Toine van Peperstraten vroeg in zijn zijn radioprogramma ‘Stax&Toine’ waarom het zo belangrijk is dat landen in de EU ‘steeds maar weer meer vluchtelingen opnemen’. Ceelen: ‘Omdat ze er zijn. Die 40.000 mensen op de Griekse eilanden kun je daar niet zo maar laten zitten, dat is geen optie meer, dus hebben we bij mevrouw Johansson gepleit voor een eerlijke verdeling over landen in de EU. We hebben bovendien met ons allen het Vluchtelingenverdrag ondertekend, en dat betekent dat als mensen op onze deuren kloppen, en vragen om bescherming, dat wij ze op z’n minst de mogelijkheid bieden om hun verhaal te doen, zodat wij kunnen beoordelen of ze terecht een beroep doen op bescherming van Europa’. Luister hier het interview terug.

Onze hulp in Griekenland
Sinds 2015 biedt Stichting Vluchteling hulp in Griekenland. Met psychosociale zorg voor vluchtelingen met trauma’s. Met juridische bijstand aan vluchtelingen die verwikkeld zijn in een uitzichtloze asielprocedure. En juist nu, met onze winterhulp voor vluchtelingen die dringend behoefte hebben aan warmte. We delen er warme kleding, slaapzakken en matten uit en we leggen elektriciteit aan in een van de vluchtelingenkampen.Foto boven en onder: Olive Grove, Lesbos 31 januari 2020