Dagboekje Griekenland dag 4

Reisverslag dag 4 Griekenland: Vlam in de pan

Op Lesbos is de situatie al niet beter dan op Chios en Samos. Ook op dit eiland, in het dorpje Moria, is het officiële detentiecentrum voor migranten en vluchtelingen overvol. In het met prikkeldraad en knorrige agenten bewaakte centrum is plaats voor 3.000 mensen, maar er zijn er 8.000 ondergebracht. Nog eens 4.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn neergestreken in de naburige 'olijvenboomgaard'.

Lesbos, 26 september 2019

1000 gelukkiger zielen werden als kwetsbaar aangemerkt, en naar het vele malen prettiger en schone 'Kara Tepe' overgebracht. Elke dag komen er nieuwe boten met Afghanen, Syriërs, Congolezen en vele andere nationaliteiten bij, vandaag landden 4 boten met zo'n 250 mensen op de noordelijke stranden van Lesbos.

In het kielzog van de vrijwilligers van Movement on the Ground mogen we Moria in. Dat is best bijzonder. De autoriteiten willen niet dat er beelden en verhalen over de overvolle wooncontainers, de vele vechtpartijen en de troosteloze bende binnen het prikkeldraad van Moria naar buiten komen.

Ik zie dat er veel meer toiletten en douches zijn dan de laatste keer dat ik Moria bezocht, maar de broeierige, gespannen sfeer is onveranderd. Op elk moment kan de vlam hier in de pan slaan, en dat gebeurt dan ook om de haverklap. Een paar dagen geleden stak een minderjarige jongen in een speciaal, beveiligd deel van Moria, een andere minderjarige jongen dood.


Dagboekje Griekenland - dag 4

Door een gat in het hek klauteren we naar buiten, de olijvenboomgaard in. Een nieuw aangekomen Afghaans gezin heeft net hun koepeltentje opgezet. De beide ouders kijken in shock om zich heen naar de smerigheid en de chaos. Hun jonge kinderen lopen parmantig rond de tent, die volslagen ongeschikt is voor zelfs een klein beetje regen of wind.