Griekenland dag 2

Reisverslag dag 2 Griekenland: Ratten en slangen

Langs de kant van de weg, vlak voor de ingang van de officiële 'hotspot' op het eiland Samos, liggen zakken afval hoog opgestapeld. Het 'Team Clean' van Movement on the Ground ziet erop toe dat de vuilnisbakken geleegd worden en de troep wordt afgevoerd naar de gemeentelijke stortplaats.

Samos, 24 september 2019

'Team Clean' staat onder de bezielende leiding van boomlange Martijn, die in zijn eentje de vluchtelingen en migranten motiveert het heft in eigen hand te nemen. 'Er zitten nog steeds veel ratten en slangen', vertelt Martijn, 'maar vergeleken met hoe het was vóór we de boel hier opgeruimd hadden, valt het nu heel erg mee'.

Het vuil is maar één van de problemen in deze 'jungle', zoals het onofficiële kamp treffend genoemd wordt. In de hotspot is plaats voor 650 mensen, maar het eiland telt zo'n 5700 mannen, vrouwen en kinderen die met de moed der wanhoop in een rubber bootje vanuit Turkije de zee overstaken, op zoek naar een nieuwe toekomst.


Griekenland dag 2

Er is plaats voor 650 mensen, maar het vluchtelingenkamp telt zo'n 5700 mannen, vrouwen en kinderen die met de moed der wanhoop in een rubberbootje vanuit Turkije de zee overstaken, op zoek naar een nieuwe toekomst.

Er is letterlijk een gebrek aan álles. Een Kameroener smeekt om een tentzeil, een ander vraagt om dekens, en een derde is zichtbaar ziek. Toiletten zijn er niet, u leest het goed, niet. Overal poepen en plassen 5000 mensen, en dat ruik je.

Een groepje Ghanese jongens timmert oude versleten dekens rond hun koepeltent. Voor vannacht is code oranje aangekondigd, de eerste serieuze najaarsstorm staat voor de deur. Als ik voorzichtig informeer welk nut die dekens precies hebben tegen de verwachte slagregens verzucht de jonge Alex: 'Mevrouw, we hébben niks anders, hier moeten we het mee zien te doen'.