Tineke Ceelen ontmoet dr. Denis Mukwege in Congo

Een jaar na toekenning van de Nobel Vredesprijs aan gynaecoloog dr. Mukwege ontmoet Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling hem in zijn ziekenhuis in het oosten van Congo.
In het door ebola bedreigde Bukavu spreken beiden over het afgelopen jaar en hoe Stichting Vluchteling in de toekomst de samenwerking kan bestendigen en uitbreiden.


Stichting Vluchteling steunt zowel het werk van de Congolese arts als de inspanningen van Nadia Mourad om Jezidi vrouwen en meisjes in het noorden van Irak weer op de been te helpen. Mourad ontving samen met dr. Mukwege de Nobel Vredesprijs 2019.

Tineke Ceelen hand in hand met een 2-jarig meisje
in het ziekenhuis in Panzi.

Deze Congolese dame met ernstige gynaecologische klachten,
heeft haar weg gevonden naar dr. Mukwege en zijn team.

In het Panzi ziekenhuis zijn al 55.000 vrouwen en meisjes geholpen die verkracht zijn in het oorlogsgeweld. Maar ook vrouwen die met andere ernstige gynaecologische klachten te maken hebben, vinden nu hun weg naar dr. Mukwege en zijn team.


Ik was met het 2-jarige meisje dat gister na een verkrachting het Panzi ziekenhuis werd binnengebracht. De gevolgen van verkrachting, fysiek en psychisch, zullen haar leven bepalen, ondanks alle hulp die ze krijgt (Tineke Ceelen).

Onze collega’s in het Panzi ziekenhuis zijn actief betrokken bij voorlichting en behandeling in de regio, waar door oorlog meer dan een miljoen mensen op de vlucht zijn. Een nachtmerrie.

In steeds meer landen waar door oorlog mensen op de vlucht slaan, staat verkrachting als oorlogswapen hoog op de agenda, en Stichting Vluchteling pleit er samen met haar partners voor dat daders tot de orde worden geroepen en berecht.

De stad Bukavu, gelegen in het uiterste oosten van Congo.

Bij alle in- en uitgangen moeten handen gewassen worden met

chloor. Congo wordt geteisterd door ebola, ook in Bukavu. 

Er wonen meer dan één miljoen mensen in de stad Bukavu, waarvan een groot aantal mensen bescherming vindt in de stad, gevlucht voor oorlog en geweld in de nabije regio.


Komend weekend start een nationale campagne om aandacht te vragen voor het lot van Jezidi’s, en roept landen en regeringen op om medische zorg en ondersteuning van trauma’s op te schroeven.

Lees meer nieuws

DR Congo: één na ergste ebola-uitbraak
30-11-2018
DR Congo: één na ergste ebola-uitbraak
DR Congo: humanitaire crisis van de zwaarste categorie
12-03-2018
DR Congo: humanitaire crisis van de zwaarste categorie