"Wij zijn actief in de regio Neder-Shabelle en Lower Juba in Somalië (dit zijn 2 van de 18 regio’s van Somalië. Neder-Shabelle ligt in het zuiden van het land en is vernoemd naar de rivier Shabelle die van noordoost tot zuidwest door de gehele regio stroomt. Neder Juba ligt tegen de grens met Kenia aan, red.). Door het gebrek aan een gevestigde overheid hebben milities de macht gegrepen in deze regio’s. Hierdoor is het haast onmogelijk voor lokale organisatie om toegang te krijgen tot de mensen die daar wonen. Terwijl er zoveel mensen levensreddende hulp nodig hebben, vooral door de extreme droogte die daar heerst."
Daarentegen, door jarenlange ervaring, kent WASDA de regio goed en snappen wij de context waarin mensen leven. Hierdoor kunnen wij, als een van de weinige, de hulp bieden die zo hard nodig is.
WAT IS WASDA?
WASDA is een non-gouvernementele organisatie (ngo) die actief is in Kenia en Somalië. Zij zijn opgericht door bewoners van de Wajir South in Noordoost-Kenia die zagen dat de ontwikkeling van hun regio achterliep op de rest van Kenia. Daar wilden zij wat aan doen. Uit die gedachte zijn de eerste projecten gestart. In 2004 hebben zij hun werk uitgebreid naar Somalië. Eerst met een vredesproject op de grens tussen Kenia en Somalië, daarna met het bieden van levensreddende hulp in de regio’s die getroffen waren door extreme droogte. Na het succes van deze projecten besloten zij om actief te blijven in de regio's in Somalië. WASDA is vaak de enige organisatie die nog toegang heeft tot de mensen in deze regio's. In 2019 startte Stichting Vluchteling een samenwerking met WASDA.
"Het betrekken van ontheemden is een zeer belangrijk onderdeel van ons werk. Hun advies en ideeën zijn onmisbaar. Alleen zij kunnen aangeven wat zij nodig hebben en hoe zij deze hulp het beste kunnen ontvangen. Zij zorgen ervoor dat de hulp bij de juiste mensen, op de juiste manier, terecht komen."
Wij betrekken ontheemden daarom bij elk stadium van onze projecten. Zowel bij het opstarten en inrichten van onze projecten, als bij het uitrollen en evalueren van de projecten. Zij weten als geen ander waar ontheemden tegenaan lopen in de kampen, hoe de meest kwetsbare mensen beter beschermd kunnen worden, en waar wij ons werk kunnen verbeteren. Dit helpt niet alleen de efficiëntie van onze projecten, maar geeft hen een podium om actief mee te bouwen aan een veilige en inclusieve omgeving.
"Ik ben begonnen met dit werk om het lijden te verlichten van de duizenden mensen die steeds maar weer op de vlucht moeten slaan voor droogte en conflict in Somalië. Steeds meer mensen krijgen het label 'vluchteling' of 'ontheemde' opgedrongen. Wat ons land het hardst nodig heeft is een regering die belooft zich in te zetten voor onderwijs, gezondheidszorg, water, infrastructuur, bescherming en werkgelegenheid. Maar in de tussentijd blijven wij ons inzetten voor de duizenden mensen die geen keus hebben en alles moeten achterlaten."
Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.