08-08-2019 | Kameroen

Jamar (64) uit Noord Kameroen: 'Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers'

Plotseling overvallen door Boko Haram. Dat overkwam Ajani (29) en Jamar (64) in Noord-Kameroen. Zij verloren hun familie en vrienden en moesten gedwongen vluchten, op zoek naar een veilige plek. Wegens privacy redenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Alles kwijtgeraakt door Boko Haram

Ajani (29 jaar): "Samen met mijn vrouw en 6 kinderen woonde ik niet lang geleden nog in ons dorp Mouldougoua in het Noorden van Kameroen. Maar in 2016 viel Boko Haram ons dorp onverwachts binnen. Tijdens de gewelddadige aanval, ben ik mijn moeder en twee oudere broers kwijtgeraakt. Zij zijn alle drie ontvoerd door Boko Haram. Ik kon tijdig ontsnappen en ben de rivier overgestoken en uiteindelijk in Mozogo [Noord-Kameroen] beland. We zijn door Boko Haram alles kwijtgeraakt. Ze hebben ons vee, alles wat stond in onze huizen, en motoren uit het dorp meegenomen."

Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers. Tot op vandaag heb ik niets meer van hen vernomen.
- Ajani (29)

Kinderen kunnen weer naar school


"Gelukkig heeft mijn tante mij en mijn gezin opgevangen. Ook kunnen mij kinderen hier naar school omdat ik als vrijwilliger permanent een vergoeding van 28 euro per maand ontvang. Daarmee kan ik het schoolgeld van de kinderen betalen. Ik doe vooral vertaalwerk omdat ik diverse talen beheers, iets wat belangrijk is in een regio met zoveel verschillende talen en etnische groepen." 

In 2014 is Boko Haram vanuit Nigeria de grens met Kameroen over gegaan. Door de komst van dit geweld vluchtten er meer dan 244.000 mensen naar de Far North regio in Kameroen.
In 2014 is Boko Haram vanuit Nigeria de grens met Kameroen over gegaan. Door de komst van dit geweld vluchtten er meer dan 244.000 mensen naar de Far North regio in Kameroen. 

Onverwachts overvallen  

Jamar (64 jaar): "Ik woonde met mijn twee vrouwen en 14 kinderen in het het dorp Assighassia Talla-ma Stali in Noord-Kameroen. Vier jaar geleden viel Boko Haram ons dorp binnen. Veel van de vrouwen en dochters in het dorp zijn ontvoerd. Twee van mijn kinderen evenals mijn broer zijn bij de aanval omgekomen. Zelf kon ik gelukkig vluchten. In ons dorp zijn bij die aanval 135 mensen om het leven gekomen."

Nieuwe opleiding, nieuwe kans

"Sindsdien zijn leden van Boko Haram nog drie keer teruggekomen. Afgelopen januari hebben ze opnieuw dorpsgenoten ontvoerd en alles van waarde geplunderd. Het zijn milities die zich schuilhouden op Kameroens grondgebied in de grotten van het Mandara-gebergte. Omdat heel veel mensen vluchtten, waren we met velen hier in Mozogo [gemeente in Noord-Kameroen]. We sliepen aanvankelijk onder een boom of op straat. Een vriend van me heeft uiteindelijk twee kamers aan ons ter beschikking gesteld. Ik kwam Stichting Vluchteling/IRC op het spoor doordat een van de gemeenschap-vrijwilligers mij op hen attent maakte via voorlichting in de wijk. Nu kom ik regelmatig langs, onder meer om informatie te delen over wat er in onze dorpen gebeurt. Vandaag heb ik mijn dochter Dada ook meegenomen zodat ze via Stichting Vluchteling/IRC de vakopleiding handnijverheid gaat volgen."

Deze interviews zijn onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.

Lees meer nieuws

Nacht van de Vluchteling: al 5.200 lopers schrijven zich in
01-06-2023
Nacht van de Vluchteling: al 5.200 lopers schrijven zich in
Inschrijving Nacht van de Vluchteling 2023 is open
01-01-2023
Inschrijving Nacht van de Vluchteling 2023 is open
Stichting Artsenhulp gaat op in Stichting Vluchteling
21-12-2022
Stichting Artsenhulp gaat op in Stichting Vluchteling
Een jaar na de machtsovername Taliban in Afghanistan
15-08-2022
Een jaar na de machtsovername Taliban in Afghanistan
Wereld telt meer dan 100 miljoen vluchtelingen
16-06-2022
Wereld telt meer dan 100 miljoen vluchtelingen
Verdubbeling aantal startplekken vanwege grote belangstelling Nacht van de Vluchteling
19-04-2022
Verdubbeling aantal startplekken vanwege grote belangstelling Nacht van de Vluchteling
Suzan en Freek: ‘Een reis om nooit te vergeten’
30-03-2022
Suzan en Freek: ‘Een reis om nooit te vergeten’
Stichting Vluchteling start hulp aan Oekraiense vluchtelingen
02-03-2022
Stichting Vluchteling start hulp aan Oekraiense vluchtelingen
Duizenden Oekraiense vluchtelingen aan de grens
28-02-2022
Duizenden Oekraiense vluchtelingen aan de grens
Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
31-12-2021
Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
Toename zelfbeschadiging en depressie in Griekse kampen
18-03-2021
Toename zelfbeschadiging en depressie in Griekse kampen
Waarom wij, Rohingya-vluchtelingen, ons leven riskeren op zee
21-12-2020
Waarom wij, Rohingya-vluchtelingen, ons leven riskeren op zee
Speciale Vrijheids-special vandaag in de Volkskrant
10-12-2020
Speciale Vrijheids-special vandaag in de Volkskrant
Waar blijven die kinderen?
09-12-2020
Waar blijven die kinderen?
Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria
15-10-2020
Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria
Giro555: Nationale Actiedag op 14 augustus
12-08-2020
Giro555: Nationale Actiedag op 14 augustus
Alarm over “de ergste voedselcrisis in decennia”
28-07-2020
Alarm over “de ergste voedselcrisis in decennia”
De levensdroom van Moebu
23-07-2020
De levensdroom van Moebu
Bijna 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict
18-06-2020
Bijna 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict
Experts: tot 44 miljoen corona besmettingen in Afrika
26-05-2020
Experts: tot 44 miljoen corona besmettingen in Afrika