08-08-2019 | Kameroen

Jamar (64) uit Noord Kameroen: 'Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers'

Plotseling overvallen door Boko Haram. Dat overkwam Ajani (29) en Jamar (64) in Noord-Kameroen. Zij verloren hun familie en vrienden en moesten gedwongen vluchten, op zoek naar een veilige plek. Wegens privacy redenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Alles kwijtgeraakt door Boko Haram

Ajani (29 jaar): "Samen met mijn vrouw en 6 kinderen woonde ik niet lang geleden nog in ons dorp Mouldougoua in het Noorden van Kameroen. Maar in 2016 viel Boko Haram ons dorp onverwachts binnen. Tijdens de gewelddadige aanval, ben ik mijn moeder en twee oudere broers kwijtgeraakt. Zij zijn alle drie ontvoerd door Boko Haram. Ik kon tijdig ontsnappen en ben de rivier overgestoken en uiteindelijk in Mozogo [Noord-Kameroen] beland. We zijn door Boko Haram alles kwijtgeraakt. Ze hebben ons vee, alles wat stond in onze huizen, en motoren uit het dorp meegenomen."

Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers. Tot op vandaag heb ik niets meer van hen vernomen.
- Ajani (29)

Kinderen kunnen weer naar school


"Gelukkig heeft mijn tante mij en mijn gezin opgevangen. Ook kunnen mij kinderen hier naar school omdat ik als vrijwilliger permanent een vergoeding van 28 euro per maand ontvang. Daarmee kan ik het schoolgeld van de kinderen betalen. Ik doe vooral vertaalwerk omdat ik diverse talen beheers, iets wat belangrijk is in een regio met zoveel verschillende talen en etnische groepen." 

In 2014 is Boko Haram vanuit Nigeria de grens met Kameroen over gegaan. Door de komst van dit geweld vluchtten er meer dan 244.000 mensen naar de Far North regio in Kameroen.
In 2014 is Boko Haram vanuit Nigeria de grens met Kameroen over gegaan. Door de komst van dit geweld vluchtten er meer dan 244.000 mensen naar de Far North regio in Kameroen. 

Onverwachts overvallen  

Jamar (64 jaar): "Ik woonde met mijn twee vrouwen en 14 kinderen in het het dorp Assighassia Talla-ma Stali in Noord-Kameroen. Vier jaar geleden viel Boko Haram ons dorp binnen. Veel van de vrouwen en dochters in het dorp zijn ontvoerd. Twee van mijn kinderen evenals mijn broer zijn bij de aanval omgekomen. Zelf kon ik gelukkig vluchten. In ons dorp zijn bij die aanval 135 mensen om het leven gekomen."

Nieuwe opleiding, nieuwe kans

"Sindsdien zijn leden van Boko Haram nog drie keer teruggekomen. Afgelopen januari hebben ze opnieuw dorpsgenoten ontvoerd en alles van waarde geplunderd. Het zijn milities die zich schuilhouden op Kameroens grondgebied in de grotten van het Mandara-gebergte. Omdat heel veel mensen vluchtten, waren we met velen hier in Mozogo [gemeente in Noord-Kameroen]. We sliepen aanvankelijk onder een boom of op straat. Een vriend van me heeft uiteindelijk twee kamers aan ons ter beschikking gesteld. Ik kwam Stichting Vluchteling/IRC op het spoor doordat een van de gemeenschap-vrijwilligers mij op hen attent maakte via voorlichting in de wijk. Nu kom ik regelmatig langs, onder meer om informatie te delen over wat er in onze dorpen gebeurt. Vandaag heb ik mijn dochter Dada ook meegenomen zodat ze via Stichting Vluchteling/IRC de vakopleiding handnijverheid gaat volgen."

Deze interviews zijn onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.

Lees meer nieuws

Giro555: Nationale Actiedag op 14 augustus
12-08-2020
Giro555: Nationale Actiedag op 14 augustus
Alarm over “de ergste voedselcrisis in decennia”
28-07-2020
Alarm over “de ergste voedselcrisis in decennia”
De levensdroom van Moebu
23-07-2020
De levensdroom van Moebu
Bijna 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict
18-06-2020
Bijna 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict
Experts: tot 44 miljoen corona besmettingen in Afrika
26-05-2020
Experts: tot 44 miljoen corona besmettingen in Afrika
Stichting Vluchteling zeer bezorgd over verspreiding COVID-19 in vluchtelingenkampen
14-03-2020
Stichting Vluchteling zeer bezorgd over verspreiding COVID-19 in vluchtelingenkampen
NGO’s vestigen hoop op steden: neem alleenstaande vluchtelingenkinderen over van Griekenland
05-03-2020
NGO’s vestigen hoop op steden: neem alleenstaande vluchtelingenkinderen over van Griekenland
Stichting Vluchteling veroordeelt moord op 4 hulpverleners Nigeria
12-12-2019
Stichting Vluchteling veroordeelt moord op 4 hulpverleners Nigeria
Verklaring Tineke Ceelen over vonnis rechter IS-kinderen terughalen
12-11-2019
Verklaring Tineke Ceelen over vonnis rechter IS-kinderen terughalen
Angst en dankbaarheid op Curaçao: Nederlandse arts Elisa Janszen vertelt
05-11-2019
Angst en dankbaarheid op Curaçao: Nederlandse arts Elisa Janszen vertelt
Extra noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in hoofdstad Colombia
30-10-2019
Extra noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in hoofdstad Colombia
Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld
22-10-2019
Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld
Voedselhulp voor vluchtelingen in Kenia
16-10-2019
Voedselhulp voor vluchtelingen in Kenia
Reisverslag 4 Kameroen: “In het zuidwesten heerst een felle onafhankelijkheidsstrijd”
15-10-2019
Reisverslag 4 Kameroen: “In het zuidwesten heerst een felle onafhankelijkheidsstrijd”
Reisverslag Kameroen: “Een peuter kauwt op een slipper als bijtring”
10-10-2019
Reisverslag Kameroen: “Een peuter kauwt op een slipper als bijtring”
Koningin Maxima bezoekt Stichting Vluchteling op gezondheidscongres
09-10-2019
Koningin Maxima bezoekt Stichting Vluchteling op gezondheidscongres
Reisverslag dag 5 Griekenland: Mukisa huilt van opluchting
27-09-2019
Reisverslag dag 5 Griekenland: Mukisa huilt van opluchting
Reisverslag dag 4 Griekenland: Vlam in de pan
26-09-2019
Reisverslag dag 4 Griekenland: Vlam in de pan
Reisverslag dag 3 Griekenland: Ondraaglijke stank
25-09-2019
Reisverslag dag 3 Griekenland: Ondraaglijke stank
Reisverslag dag 2 Griekenland: Ratten en slangen
24-09-2019
Reisverslag dag 2 Griekenland: Ratten en slangen