Foto: projectmedewerker Christa Jacobs (rechts) in gesprek met collega's in Yumbe, een regio in Noord-Oeganda. Tijdens dit veldbezoek in september 2016 kwamen er duizenden vluchtelingen uit Zuid-Soedan aan in Yumbe. De bestaande kampen breidden zich enorm uit, tot wel één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld.
"Allereerst is het gezondheidszorgsysteem in Somalië erg zwak. Gezondheidscentra hebben gebrek aan geschoold personeel, medicijnen en medische voorzieningen. Sommige medische klinieken zijn verwoest, of mensen moeten kilometers lopen om gezondheidszorg te kunnen ontvangen. De regering en lokale organisaties hebben maar beperkte middelen om gezondheidszorg te kunnen bieden. Ondersteuning van het systeem is dus hard nodig."
Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar voor (seksueel) geweld, uitbuiting en mishandeling. Zeker vrouwen en meisjes die op de vlucht zijn vormen een kwetsbare groep voor allerlei vormen van geweld. Ook lopen zij het risico te maken te krijgen met psychosociale problemen.
"In Somalië is er sprake van culturele gebruiken, zoals kindhuwelijken en besnijdenis van meisjes. In ons project geven we naast gezondheidszorg ook voorlichting. Wij leggen de risico’s van deze culturele gebruiken uit en proberen we mensen er van te overtuigen om hiervan af te zien."
Foto: Een medisch hulpverlener in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, geeft voorlichting over het identificeren en voorkomen van ziektes zoals cholera en malaria aan ontheemden.Vrouwen en kinderen zijn het meest kwetsbaar in de slechte omstandigheden in de ontheemdenkampen. Seksueel geweld en slechte hygiënische zorg vormen een groot probleem voor vele vrouwen en meisjes die in deze kampen leven. Voorlichting en informatie verspreiding is daarom zeer belangrijk. Fotograaf: Peter Biro.
"Wereldwijd hebben mensen dromen voor henzelf en voor hun kinderen. Mensen hebben enorm veel veerkracht en doorzettingsvermogen om aan hun dromen te werken en zich in te zetten voor een mooie toekomst voor hun kinderen."
In Somalië zien we voorbeelden van mensen die naar Kenia zijn gevlucht en jarenlang in vluchtelingenkampen wonen. Zij krijgen de mogelijkheid om training op het gebied van gezondheidszorg te volgen. Daarna gaan zij als gezondheidswerker aan de slag in Somalië. Zo leveren zij een bijdrage aan hun land en de bevolking in Somalië. Ondanks moeilijke omstandigheden weten mensen mogelijkheden te creëren die van grote waarde zijn voor mensen om hen heen.
"Het langdurige conflict in Somalië heeft enorm gevolgen voor de mensen in Somalië. Naast de vele mensen die binnen Somalië op de vlucht zijn of naar buurlanden zijn gevlucht, hebben 5,4 miljoen mensen niet genoeg te eten en naar schatting 1,2 miljoen kinderen zijn ondervoed. Ik geloof dat wij een plicht hebben om naar mensen die het minder hebben getroffen en die niet in de omstandigheden zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, om te kijken. Ieder mens is het waard om zich te kunnen ontwikkelen en tot bloei te komen."
Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.