23-08-2019 | Somalië

Dromen in Somalië: interview met projectmedewerker Christa Jacobs

Zelfstandig bouwen aan een toekomst. Somaliërs weten er alles van. Ook al wonen miljoenen Somaliërs al jarenlang in ontheemdenkampen, zij grijpen elke kans om een bijdrage te leveren aan hun land en hun medemens. In dit interview met projectmedewerker Christa Jacobs leer je alles over de veerkracht en doorzettingsvermogen van ontheemden in Somalië.

Christa, even een opfriscursus voor degene die niet weten dat er een crisis is in Somalië. Kun je de drie belangrijkste feiten noemen?

  1. "In Somalië zijn 2,6 miljoen mensen ontheemd. Dat betekent dat zij zijn gevlucht en binnen de landsgrenzen onderdak hebben gezocht. Het aantal inwoners van Somalië is vergelijkbaar met dat van Nederland, ongeveer 15,4 miljoen mensen. Dat betekent dat 16,8% van de bevolking binnen de landgrenzen van Somalië op de vlucht is. 
  2. De centrale regering van Somalië heeft niet de controle over het hele land. Delen van het land zijn in handen van gewapende groeperingen, zoals Al-Shabaab. Helaas zitten de nationale regering en de lokale leiders niet altijd op één lijn. Dit maakt het heel lastig om het land te besturen.
  3. Naast gewapend conflict heeft Somalië ook te maken met ernstige droogte én met hevige overstromingen. Dit is rampzalig voor mensen die afhankelijk zijn van landbouw en veeteelt. Het maakt het voor hen heel moeilijk om in hun levensonderhoud te voorzien."

Projectmedewerker Christa Jacobs in gesprek met collega's in Somalie

Foto: projectmedewerker Christa Jacobs (rechts) in gesprek met collega's in Yumbe, een regio in Noord-Oeganda. Tijdens dit veldbezoek in september 2016 kwamen er duizenden vluchtelingen uit Zuid-Soedan aan in Yumbe. De bestaande kampen breidden zich enorm uit, tot wel één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld.

We financieren 2 projecten in Somalië. Waarom staat gezondheidszorg aan meisjes en vrouwen centraal?

"Allereerst is het gezondheidszorgsysteem in Somalië erg zwak. Gezondheidscentra hebben gebrek aan geschoold personeel, medicijnen en medische voorzieningen. Sommige medische klinieken zijn verwoest, of mensen moeten kilometers lopen om gezondheidszorg te kunnen ontvangen. De regering en lokale organisaties hebben maar beperkte middelen om gezondheidszorg te kunnen bieden. Ondersteuning van het systeem is dus hard nodig."

Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar voor (seksueel) geweld, uitbuiting en mishandeling. Zeker vrouwen en meisjes die op de vlucht zijn vormen een kwetsbare groep voor allerlei vormen van geweld. Ook lopen zij het risico te maken te krijgen met psychosociale problemen. 

"In Somalië is er sprake van culturele gebruiken, zoals kindhuwelijken en besnijdenis van meisjes. In ons project geven we naast gezondheidszorg ook voorlichting. Wij leggen de risico’s van deze culturele gebruiken uit en proberen we mensen er van te overtuigen om hiervan af te zien."

Medische hulpverlener geeft een voorlichting over het identificeren en voorkomen van ziektes zoals cholera en malaria

Foto: Een medisch hulpverlener in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, geeft voorlichting over het identificeren en voorkomen van ziektes zoals cholera en malaria aan ontheemden.Vrouwen en kinderen zijn het meest kwetsbaar in de slechte omstandigheden in de ontheemdenkampen. Seksueel geweld en slechte hygiënische zorg vormen een groot probleem voor vele vrouwen en meisjes die in deze kampen leven. Voorlichting en informatie verspreiding is daarom zeer belangrijk. Fotograaf: Peter Biro.

Armoede, geweld of natuurrampen weerhouden ontheemden er niet van om zelfstandig te bouwen aan een toekomst. Kun je beschrijven hoe je dit ziet in Somalië?

"Wereldwijd hebben mensen dromen voor henzelf en voor hun kinderen. Mensen hebben enorm veel veerkracht en doorzettingsvermogen om aan hun dromen te werken en zich in te zetten voor een mooie toekomst voor hun kinderen."

In Somalië zien we voorbeelden van mensen die naar Kenia zijn gevlucht en jarenlang in vluchtelingenkampen wonen. Zij krijgen de mogelijkheid om training op het gebied van gezondheidszorg te volgen. Daarna gaan zij als gezondheidswerker aan de slag in Somalië. Zo leveren zij een bijdrage aan hun land en de bevolking in Somalië. Ondanks moeilijke omstandigheden weten mensen mogelijkheden te creëren die van grote waarde zijn voor mensen om hen heen.

Waarom mogen we de crisis in Somalië niet vergeten?

"Het langdurige conflict in Somalië heeft enorm gevolgen voor de mensen in Somalië. Naast de vele mensen die binnen Somalië op de vlucht zijn of naar buurlanden zijn gevlucht, hebben 5,4 miljoen mensen niet genoeg te eten en naar schatting 1,2 miljoen kinderen zijn ondervoed. Ik geloof dat wij een plicht hebben om naar mensen die het minder hebben getroffen en die niet in de omstandigheden zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, om te kijken. Ieder mens is het waard om zich te kunnen ontwikkelen en tot bloei te komen." 

Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.

Lees meer nieuws

Tsjaad: hulp voor slachtoffers overstromingen
01-11-2022
Tsjaad: hulp voor slachtoffers overstromingen
Somalië getroffen door ergste droogte in jaren
07-02-2022
Somalië getroffen door ergste droogte in jaren
Somalië: strijd tegen corona in ziekenhuis Jowhar
11-08-2020
Somalië: strijd tegen corona in ziekenhuis Jowhar
Somalische moeders vechten tegen honger
05-08-2020
Somalische moeders vechten tegen honger
Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
14-07-2020
Een vergeten crisis? Niet als het aan Stichting Vluchteling ligt
Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika
06-04-2020
Coronaprojecten gestart in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika
2020: Tien crises om in de gaten te houden
16-01-2020
2020: Tien crises om in de gaten te houden
Zo zetten ontheemden zich in voor duurzame vrede in Somalië
28-08-2019
Zo zetten ontheemden zich in voor duurzame vrede in Somalië
Dromen in Somalië: interview met projectmedewerker Christa Jacobs
23-08-2019
Dromen in Somalië: interview met projectmedewerker Christa Jacobs
Meer dan 2 miljoen mensen geholpen dankzij Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’
17-05-2018
Meer dan 2 miljoen mensen geholpen dankzij Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
15-02-2018
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
Somalië: bomaanslag in Mogadishu bloedigste ooit
16-10-2017
Somalië: bomaanslag in Mogadishu bloedigste ooit
Tussenstand Giro 555 op bijna 35 miljoen
30-06-2017
Tussenstand Giro 555 op bijna 35 miljoen
In de noodkliniek in Somalië: "Deze mensen hebben niets meer"
26-04-2017
In de noodkliniek in Somalië: "Deze mensen hebben niets meer"
Somalië: 944.000 kinderen jonger dan 5 jaar zijn ondervoed
10-04-2017
Somalië: 944.000 kinderen jonger dan 5 jaar zijn ondervoed
"We weten niet of dit kindje zal leven"
10-04-2017
"We weten niet of dit kindje zal leven"
"Ondertussen weet Al Shabaab wel dat jullie er zijn"
10-04-2017
"Ondertussen weet Al Shabaab wel dat jullie er zijn"
Directeur Stichting Vluchteling bezoekt Mogadishu, Somalië
09-04-2017
Directeur Stichting Vluchteling bezoekt Mogadishu, Somalië
Opschaling hulp in crisisgebieden met geld van Giro555
03-04-2017
Opschaling hulp in crisisgebieden met geld van Giro555
Giro555 start actie Help Slachtoffers Hongersnood
06-03-2017
Giro555 start actie Help Slachtoffers Hongersnood