06-08-2019 | Kameroen

Dit is de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld (en je hebt er nog nooit van hebt gehoord)

Programmamedewerker Kees Ton in Kameroen: "Vluchtelingen zijn mensen zoals jij en ik, gewone mannen, vrouwen en kinderen. Die het land bewerken, naar school gaan en spelen met buurkinderen. En in één klap verandert hun leven." Lees hieronder alles over de bijzondere mensen die hij ontmoette tijdens zijn reis.

Kees, je bent net terug uit Kameroen. Waarom was je daar?

"Afgelopen maand ben ik afgereisd naar de stad Buéa. Dat ligt in het Westen van Kameroen. Daar is op dit moment een gewelddadig conflict tussen gewapende milities en het Kameroense leger gaande. Hierdoor zijn al meer dan een half miljoen mensen op de vlucht geslagen naar steden zoals Douala en Yaoundé in het Zuiden van Kameroen. Samen met andere leden van de Dutch Relief Alliance (DRA) coördineert Stichting Vluchteling daar een groot noodhulp-programma. We beiden samen met andere hulporganisaties hulp in de vorm van voedsel, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en kinderbescherming. Ik was daar om ter plekke de hulp zo goed mogelijk invulling te geven in samenwerking met de Verenigde Naties (VN) en andere hulporganisaties. Zo zorgen wij ervoor ervoor dat de mensen die hulp het hardst nodig hebben, zo snel mogelijk krijgen."


Kees Ton in gesprek met organisatie Reach Out in Zuidwest Kameroen

Foto: Kees Ton (vierde van links) en drie collega's in gesprek met de coordinator van Reach Out, een lokale organisatie in de stad Limbe in het zuidwesten van Kameroen. Met hen werken wij nauw samen in het verspreiden van 'Dignity Kits'. Dat is een pakket met items zoals handdoeken, shampoo, zeep en tandpasta. 

Hoe zie je dat ons werk verschil maakt voor ontheemden?

"Twee ontmoetingen zijn mij bijgebleven tijdens mijn reis naar Kameroen. Ten eerst ontmoette ik een oudere man in de stad Mudeka. Een jaar geleden telde zijn huishouden nog maar 2 personen. Afgelopen jaar groeide zijn huishouden naar wel 12 personen. Zijn familie moest op de vlucht slaan voor het geweld en eindigen bij hem op de stoep. Dit gezin hebben wij heel erg blij gemaakt met een eenvoudige douche en toilet zodat zij nu gezond samen kunnen leven."  

Door de ontmoeting met zulke mensen weet ik dat we vanuit Stichting Vluchteling het verschil maken. Dat het de moeite loont ons te richten op de meest kwetsbare mensen. 
Kees Ton

"Ten tweede ontmoette ik in de stad New Bonako een vrouw die al vele jaren weduwe was maar met een kippenhouderij het hoofd boven water wist te houden. Doordat in haar dorp gevechten uitbraken tussen gewapende milities en het leger, moest ze van de ene op de andere dag haar huis verlaten en alle 500 kippen achterlaten. Voedselhulp hielp haar de eerste moeilijke maanden door te komen."

Wat is je het meest bijgebleven van de mensen die je daar hebt ontmoet? 

"Ik was onder de indruk van de persoonlijke gesprekken met mannen en vrouwen in de Engelstalige regio die van de ene op de andere dag op de vlucht moesten voor geweld en geen tijd hadden om ook maar iets mee te nemen. Het leven redden van zichzelf en hun kinderen, dat was het enige wat telde."

Vluchtelingen zijn mensen zoals jij en ik, gewone mannen, vrouwen en kinderen. Die het land bewerken, naar school gaan, spelen met buurkinderen. En in één klap verandert hun leven. Bij zulke ontmoetingen realiseer ik me heel goed dat ik in een bevoorrechte positie zit. Toch is onze vrijheid in Nederland niet vanzelfsprekend. Het kan ons allemaal overkomen.
- Kees Ton

"Ook was ik onder de indruk van de lokale organisaties waar we me samen werken. Zij moeten vaak onderhandelen met het leger en milities om toestemming te krijgen gebieden in te gaan. Alleen zo bereiken we de mensen die hulp het hardst nodig hebben. Onze partners doen dat onafhankelijk en neutraal, zonder partij te kiezen voor een van de strijdende groepen, gericht op de meest kwetsbaren."

Meer dan 1.8 miljoen mensen zijn gevlucht voor Boko Haram in Kameroen

Naar verwachting krijgen circa 50.000 mensen levensreddende noodhulp binnen een periode van maximaal 6 maanden door het noodhulp-programma van de Dutch Relief Alliance (DRA).

Wat zijn de 3 belangrijkste feiten die mensen moeten weten over Kameroen?

  1. Kameroen staat bekend als een vreedzaam land. Toch is daar nu één van de snelst groeiende vluchtelingencrises in Afrika gaande. De nood in Kameroen zijn nog nooit zo hoog geweest. Door aanhoudend geweld worden steeds meer regio's onveiliger verklaart. Hierdoor hebben meer dan 4,3 miljoen mensen op dit moment noodhulp nodig, een stijging van wel 30% ten opzichte van 2018. 

  2. Het geweld en de gedwongen ontheemding hebben vooral het leven van vrouwen en kinderen dramatisch beïnvloed. Gender-gerelateerd geweld (huiselijk geweld, aanranding, verkrachting, gedwongen prostitutie) neemt sterk toe. En wist je dat in sommige regio's 80% van de kinderen niet naar school kunnen?   

  3. Helaas komt de crisis in Kameroen maar nauwelijks in het nieuws. Er is veel te weinig media-aandacht. Dat heeft een groot invloed op de financiering voor deze crisis. Deze is nog altijd veel te laag. Het land en haar bevolking krijgt bij lange na niet de aandacht die het verdient.

Waarom mogen we de crisis in Kameroen niet vergeten?

"Omdat het een vergeten crisis is, ééntje die geen media-aandacht krijgt maar miljoenen mensen treft. In het bijzonder het Noorden van Kameroen omdat Boko Haram vanuit het naburige Nigeria aanvallen uitvoert en hele dorpen terroriseert. Ook in het Oosten van Kameroen waar honderdduizenden vluchtelingen uit het door geweld verscheurde buurland Centraal Afrikaanse Republiek opgevangen worden. En in de Engelstalige regio waar meer dan een half miljoen mensen op de vlucht sloegen, de kinderen niet meer naar school kunnen en de economie is ingestort."

Dat is Kameroen anno 2019, een land dat veel meer aandacht verdient, een bevolking in crisis die we niet mogen vergeten.
- Kees Ton

Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.

Lees meer nieuws

Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld
22-10-2019
Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld
Jamar (64) uit Noord Kameroen: 'Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers'
08-08-2019
Jamar (64) uit Noord Kameroen: 'Ik wacht nog elke dag op nieuws van mijn moeder en mijn broers'
Dit is de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld (en je hebt er nog nooit van hebt gehoord)
06-08-2019
Dit is de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld (en je hebt er nog nooit van hebt gehoord)