02-08-2019

Detentiecentra in onze achtertuin: interview met projectmedewerker Ester van den Berg

Ester van den Berg is programmamedewerker bij Stichting Vluchteling. Zij zet zich in voor vluchtelingen in Libië. Wij stelden haar 4 vragen over haar werk en waarom wij, volgens haar, de crisis in Libië vooral niet mogen vergeten.

Detentiecentra in Libië. Kun je uitleggen wat dat zijn?

"Er zijn op dit moment honderdduizenden vluchtelingen en migranten in Libië. Sommigen van hen proberen de overtocht naar Europa te maken. Op de Middellandse Zee worden zij vaak succesvol tegengehouden door de Libische Kustwacht. Dat lukt hen omdat zij geld en hulpmiddelen ontvangen van de Europese Unie (EU) om deze vluchtelingen te onderscheppen voordat zij Europa bereiken. Nadat de bootvluchtelingen zijn onderschept worden zijn teruggebracht naar Libië. Daar worden zij opgesloten in beruchte detentiecentra. Op dit moment worden er bijna 5.000 mensen vastgehouden in deze detentiecentra."

De omstandigheden in deze centra zijn verontrustend. Besmettelijke ziekten verspreiden zich snel. De mensen lopen het risico om afgeperst, uitgebuit, mishandeld, verkracht, gemarteld en vermoord te worden.

"Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er gevechten uitgebroken tussen de door de Verenigde Naties (VN) gesteunde Government of National Accord (GNA) en de door Generaal Khalifa Haftar geleide Libyan National Army (LNA). Hierdoor zijn tienduizenden mensen in de buitenwijken van Tripoli ontheemd geraakt. Er zijn luchtaanvallen en raket- en artillerievuur van beide kanten, waarbij honderden burgerslachtoffers vallen. Een luchtaanval vernietigde begin juli 2019 de hangar van Tajoura detentiecentrum waar op dat moment 120 mensen vastzaten." 

Vorig jaar ging er een verhaal rond over het verkopen van vluchtelingen als slaaf in Libië. Wat was dat? En gebeurt dat nog steeds?

"Eind 2017 bevestigde de Verenigde Naties (VN) inderdaad dat er smokkelaars zijn die migranten en vluchtelingen verkopen. Dit gebeurt al veel langer maar vorig jaar was er pas videomateriaal beschikbaar met bewijs. Deze video toonde Afrikaanse migranten die als slaven in Libië werden verkocht voor ongeveer 400 Amerikaanse dollar elk. Dit leidde tot een wereldwijd protest. Na drugssmokkel en de wapenhandel is hedendaagse slavernij bijzonder lucratief in het criminele circuit. Vanwege conflict, klimaatverandering en gebrek aan kansen zijn er in Libië genoeg vluchtelingen en migranten die interessant voor smokkelaars zijn."

Het EU-beleid dat ontwikkeld is om migratie in toom te houden duwt juist de kwetsbaren in de handen van slavendrijvers.

Hoe helpt Stichting Vluchteling deze mensen in Libië?

"Met onze partner International Rescue Committee (IRC) zetten we veilige plekken op waar mensen psychosociale steun en medische steun ontvangen. We herstellen, onderhouden en ondersteunen gezondheidscentra met onder andere medicijnen, medische apparatuur en medische staf. Ook delen we babypakketten, kinderpakketten, hygiëne pakketten, matrassen, hoofdkussens en keukenspullen uit." 

Waarom mogen we deze mensen in Libië niet vergeten?

"De situatie voor vluchtelingen en migranten in Libië blijft onveranderd. Het is zelfs moeilijker geworden vanwege het huidige conflict in Tripoli tussen de regering en Generaal Khalifa Haftar. Deze crisis speelt zich af in onze achtertuin met EU-leiders die medeplichtig zijn aan deze tragedie."

Als EU-burgers gaat ons belastinggeld via Italië naar Libië die de detentiecentra en de illegale status van vluchtelingen en migranten in stand houden. Bovendien criminaliseren heel veel EU-landen organisaties die hulp bieden aan drenkelingen op de Middellandse zee.

Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.


Lees meer nieuws

Stichting Vluchteling luidt noodklok over onhoudbare situatie in Athene
14-10-2021
Stichting Vluchteling luidt noodklok over onhoudbare situatie in Athene
Acute hulp voor Afghaanse ontheemden in nood
06-10-2021
Acute hulp voor Afghaanse ontheemden in nood
Venezuela: op de vlucht voor honger, hyperinflatie en chaos
04-10-2021
Venezuela: op de vlucht voor honger, hyperinflatie en chaos
Giro555: Stichting Vluchteling bestrijdt corona in Jemen en Bangladesh
01-10-2021
Giro555: Stichting Vluchteling bestrijdt corona in Jemen en Bangladesh
Hans Anker nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Stichting Vluchteling
24-09-2021
Hans Anker nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Stichting Vluchteling
Reisverslag Libanon: “We overleven van dag tot dag”
23-09-2021
Reisverslag Libanon: “We overleven van dag tot dag”
‘Zonder hulp zou ik zijn overleden aan diabetes’
21-09-2021
‘Zonder hulp zou ik zijn overleden aan diabetes’
Recordbedrag per loper bij Nacht van de Vluchteling
12-09-2021
Recordbedrag per loper bij Nacht van de Vluchteling
Eerste lopers Nacht van de Vluchteling gestart
11-09-2021
Eerste lopers Nacht van de Vluchteling gestart
Een jaar na brand kamp Moria
09-09-2021
Een jaar na brand kamp Moria
Aangepaste Nacht van de Vluchteling start met 2.400 lopers
06-09-2021
Aangepaste Nacht van de Vluchteling start met 2.400 lopers
Stichting Vluchteling haalt in korte tijd 1 miljoen euro op voor noodhulp in Afghanistan
30-08-2021
Stichting Vluchteling haalt in korte tijd 1 miljoen euro op voor noodhulp in Afghanistan
Nederlands Blazers Ensemble en Stichting Vluchteling brengen een ode aan de vrede
26-08-2021
Nederlands Blazers Ensemble en Stichting Vluchteling brengen een ode aan de vrede
Alles wat jij wil weten over onze noodhulp in Afghanistan
25-08-2021
Alles wat jij wil weten over onze noodhulp in Afghanistan
Noodhulp Afghanistan: Complex, chaotisch en constant in verandering
21-08-2021
Noodhulp Afghanistan: Complex, chaotisch en constant in verandering
Reisverslag Griekenland: ‘Het lijkt Alcatraz wel.’
19-08-2021
Reisverslag Griekenland: ‘Het lijkt Alcatraz wel.’
Ruim 80.000 mensen geholpen dankzij Giro555-actie
03-08-2021
Ruim 80.000 mensen geholpen dankzij Giro555-actie
Afghanistan op rand van humanitaire crisis
20-07-2021
Afghanistan op rand van humanitaire crisis
Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan
14-07-2021
Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan
Handige harries
12-07-2021
Handige harries