02-08-2019

Detentiecentra in onze achtertuin: interview met projectmedewerker Ester van den Berg

Ester van den Berg is programmamedewerker bij Stichting Vluchteling. Zij zet zich in voor vluchtelingen in Libië. Wij stelden haar 4 vragen over haar werk en waarom wij, volgens haar, de crisis in Libië vooral niet mogen vergeten.

Detentiecentra in Libië. Kun je uitleggen wat dat zijn?

"Er zijn op dit moment honderdduizenden vluchtelingen en migranten in Libië. Sommigen van hen proberen de overtocht naar Europa te maken. Op de Middellandse Zee worden zij vaak succesvol tegengehouden door de Libische Kustwacht. Dat lukt hen omdat zij geld en hulpmiddelen ontvangen van de Europese Unie (EU) om deze vluchtelingen te onderscheppen voordat zij Europa bereiken. Nadat de bootvluchtelingen zijn onderschept worden zijn teruggebracht naar Libië. Daar worden zij opgesloten in beruchte detentiecentra. Op dit moment worden er bijna 5.000 mensen vastgehouden in deze detentiecentra."

De omstandigheden in deze centra zijn verontrustend. Besmettelijke ziekten verspreiden zich snel. De mensen lopen het risico om afgeperst, uitgebuit, mishandeld, verkracht, gemarteld en vermoord te worden.

"Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er gevechten uitgebroken tussen de door de Verenigde Naties (VN) gesteunde Government of National Accord (GNA) en de door Generaal Khalifa Haftar geleide Libyan National Army (LNA). Hierdoor zijn tienduizenden mensen in de buitenwijken van Tripoli ontheemd geraakt. Er zijn luchtaanvallen en raket- en artillerievuur van beide kanten, waarbij honderden burgerslachtoffers vallen. Een luchtaanval vernietigde begin juli 2019 de hangar van Tajoura detentiecentrum waar op dat moment 120 mensen vastzaten." 

Vorig jaar ging er een verhaal rond over het verkopen van vluchtelingen als slaaf in Libië. Wat was dat? En gebeurt dat nog steeds?

"Eind 2017 bevestigde de Verenigde Naties (VN) inderdaad dat er smokkelaars zijn die migranten en vluchtelingen verkopen. Dit gebeurt al veel langer maar vorig jaar was er pas videomateriaal beschikbaar met bewijs. Deze video toonde Afrikaanse migranten die als slaven in Libië werden verkocht voor ongeveer 400 Amerikaanse dollar elk. Dit leidde tot een wereldwijd protest. Na drugssmokkel en de wapenhandel is hedendaagse slavernij bijzonder lucratief in het criminele circuit. Vanwege conflict, klimaatverandering en gebrek aan kansen zijn er in Libië genoeg vluchtelingen en migranten die interessant voor smokkelaars zijn."

Het EU-beleid dat ontwikkeld is om migratie in toom te houden duwt juist de kwetsbaren in de handen van slavendrijvers.

Hoe helpt Stichting Vluchteling deze mensen in Libië?

"Met onze partner International Rescue Committee (IRC) zetten we veilige plekken op waar mensen psychosociale steun en medische steun ontvangen. We herstellen, onderhouden en ondersteunen gezondheidscentra met onder andere medicijnen, medische apparatuur en medische staf. Ook delen we babypakketten, kinderpakketten, hygiëne pakketten, matrassen, hoofdkussens en keukenspullen uit." 

Waarom mogen we deze mensen in Libië niet vergeten?

"De situatie voor vluchtelingen en migranten in Libië blijft onveranderd. Het is zelfs moeilijker geworden vanwege het huidige conflict in Tripoli tussen de regering en Generaal Khalifa Haftar. Deze crisis speelt zich af in onze achtertuin met EU-leiders die medeplichtig zijn aan deze tragedie."

Als EU-burgers gaat ons belastinggeld via Italië naar Libië die de detentiecentra en de illegale status van vluchtelingen en migranten in stand houden. Bovendien criminaliseren heel veel EU-landen organisaties die hulp bieden aan drenkelingen op de Middellandse zee.

Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.


Lees meer nieuws

De EU/ Wit-Russische grenscrisis – hoe staat het ervoor?
12-01-2022
De EU/ Wit-Russische grenscrisis – hoe staat het ervoor?
Aantal mensen op rand van hongersnood blijft snel stijgen
07-01-2022
Aantal mensen op rand van hongersnood blijft snel stijgen
De 10 crises die de wereld niet kan negeren in 2022
07-01-2022
De 10 crises die de wereld niet kan negeren in 2022
Afghaanse eerste hulp centra helpen bijna 18.000 patiënten
05-01-2022
Afghaanse eerste hulp centra helpen bijna 18.000 patiënten
Column Tineke Ceelen: Het verhaal van Asif
04-01-2022
Column Tineke Ceelen: Het verhaal van Asif
Deel opbrengst boek ‘Volg de Vlinder’ voor hulp aan vluchtelingen
03-01-2022
Deel opbrengst boek ‘Volg de Vlinder’ voor hulp aan vluchtelingen
Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
31-12-2021
Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht
2021 in beeld
30-12-2021
2021 in beeld
Dit was 2021. Ons jaar in vogelvlucht.
29-12-2021
Dit was 2021. Ons jaar in vogelvlucht.
Podcast Vluchtnummers: een muzikale reis over moed en kracht
21-12-2021
Podcast Vluchtnummers: een muzikale reis over moed en kracht
Stichting Vluchteling: migratieplannen coalitie stemmen zorgelijk en roepen veel vragen op
15-12-2021
Stichting Vluchteling: migratieplannen coalitie stemmen zorgelijk en roepen veel vragen op
Arne en Brendan in vijf maanden te voet naar Istanbul
15-12-2021
Arne en Brendan in vijf maanden te voet naar Istanbul
Nacht van de Vluchteling in 2022 in zes steden
08-12-2021
Nacht van de Vluchteling in 2022 in zes steden
De toon voor toekomstig EU-migratiebeleid is gezet
03-12-2021
De toon voor toekomstig EU-migratiebeleid is gezet
Crisis aan de Poolse grens nog niet voorbij
02-12-2021
Crisis aan de Poolse grens nog niet voorbij
Meer mensen op de vlucht in eerste helft van 2021
25-11-2021
Meer mensen op de vlucht in eerste helft van 2021
Column Tineke Ceelen: 'Grenscrisis'
25-11-2021
Column Tineke Ceelen: 'Grenscrisis'
Stichting Vluchteling gaat Poolse hulporganisaties ondersteunen
23-11-2021
Stichting Vluchteling gaat Poolse hulporganisaties ondersteunen
Groen Licht voor mensen op de vlucht aan de grenzen van de EU
23-11-2021
Groen Licht voor mensen op de vlucht aan de grenzen van de EU
Stichting Vluchteling bezoekt grensgebied Polen
18-11-2021
Stichting Vluchteling bezoekt grensgebied Polen