Wij zijn momenteel in het noorden van Irak. Daar spreken wij met Jezidi's, een minderheidsgroep in het grensgebied van Irak met Syrië en die door geweld van de Islamitische Staat gevlucht zijn. Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, sprak met de 21-jarige Farha, die jarenlang is mishandeld, misbruikt en doorverkocht door IS-extremisten. Lees hieronder haar verhaal.
De 21-jarige Farha (wat geluk betekent) knijpt en wrijft onophoudelijk in haar handen. Met zichtbare moeite vertelt ze haar verhaal. In augustus 2014 kwam IS naar haar dorp en ontvoerde haar familie. Al snel werden zij overgebracht naar Syrië, waar Farha uitgekozen werd door een Syrische IS-strijder. Twee maanden bleef ze bij deze man, die haar vreselijk behandelde.
Hij sloeg mij, schold me uit, en deed met mij waar hij zin in had. - Farha
Preciezer wordt Farha niet, maar het is duidelijk waar zij het over heeft. ‘Na 2 maanden ontplofte hij’, omschrijft Farha de zelfmoordterreurdaad van haar eerste ‘eigenaar’. Via Facebook werd Farha verkocht aan een Saoudi-Arabiër en ook hij schreeuwde tegen haar, mishandelde het toen pas 16-jarige meisje, en nodigde zijn extremistische vrienden uit om Farha ook te misbruiken.
Farha (21jaar) onherkenbaar gefotografeerd door Herman Volker in het informele vluchtelingenkamp genaamd Sharia op 10 juli 2019. De 450.000 mensen die in het Sinjar gebied leven werden gedwongen te vluchten door IS. Zij vluchtten naar 14 ontheemdenkampen in Dohuk in Iraaks Koerdistan, zowel naar informele kampen in Syrië.
‘Ik was wanhopig, ik geloofde niet dat ik zou kunnen overleven’, vertelt ze terwijl ze zo hard in haar handen knijpt dat haar knokkels wit kleuren. Drie keer probeerde het meisje te ontsnappen. Ze klopte aan bij de lokale gemeenschap, geen strijders, en smeekte hen haar te helpen. Maar in plaats van hulp te bieden brachten deze bange mensen haar terug naar IS.
Ze sloten me op in een hok zo groot als een wc, zonder eten of drinken.
- Farha
Uiteindelijk, drie jaar later verloor de Saoudi-Arabiër een been en een hand tijdens een bombardement. Hij vertrok naar Turkije voor medische zorg en Farha belandde bij een andere familie. Ondertussen verloor IS steeds meer terrein. Farha werd meegenomen naar Baghuz, waar IS uiteindelijk werd verslagen in maart van dit jaar. Veel IS-extremisten kozen ervoor nog snel geld te verdienen aan hun slaafgemaakte Jezidi's. Farha werd voor 10.000 dollar verkocht aan haar eigen familie. Na 5 jaar zag Farha haar tante terug, en even later werd ook haar jongere zus uit IS gevangenschap bevrijd. Terwijl wij praten, zijn nog altijd 7 familieleden van Farha vermist.
Het was zó emotioneel om mijn familie na 5 jaar weer te zien, terwijl ik jarenlang geloofde dat ik hen nooit meer vast zou houden.
- Farha
In augustus 2014 werd de Jezidi-gemeenschap in het Sinjar-gebergte in Noord-Irak aangevallen door de Islamitische Staat (IS). De Jezidi werden door IS gezien als ongelovigen en grote aantallen mensen werden gedood, verkracht en ontvoerd. Door het langdurige geweld van IS zijn honderdduizenden Jezidi gevlucht naar Syrië. In 2019 keren steeds meer vluchtelingen terug naar Irak. Stichting Vluchteling ondersteunt deze terugkerende vluchtelingen met psychosociale hulp.