11-07-2019 | Irak

"Ik was wanhopig, ik geloofde niet dat ik zou kunnen overleven"

Wij zijn momenteel in het noorden van Irak. Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, sprak met de 21-jarige Farha, die jarenlang is mishandeld, misbruikt en doorverkocht door IS-extremisten. Lees haar verhaal.

Wij zijn momenteel in het noorden van Irak. (Foto: Herman Volker, portret Farha, Sharia, 2019). Daar spreken wij met Jezidi's, een minderheidsgroep in het grensgebied van Irak met Syrië en die door geweld van de Islamitische Staat gevlucht zijn. Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, sprak met de 21-jarige Farha, die jarenlang is mishandeld, misbruikt en doorverkocht door IS-extremisten. Lees hieronder haar verhaal.

Sharia, een informeel vluchtelingenkamp, 10 juli 2019

Ontvoerd, mishandeld en doorverkocht

De 21-jarige Farha (wat geluk betekent) knijpt en wrijft onophoudelijk in haar handen. Met zichtbare moeite vertelt ze haar verhaal. In augustus 2014 kwam IS naar haar dorp en ontvoerde haar familie. Al snel werden zij overgebracht naar Syrië, waar Farha uitgekozen werd door een Syrische IS-strijder.

Twee maanden bleef ze bij deze man, die haar vreselijk behandelde. ‘Hij sloeg mij, schold me uit, en deed met mij waar hij zin in had’.

Preciezer wordt Farha niet, maar het is duidelijk waar zij het over heeft. ‘Na 2 maanden ontplofte hij’, omschrijft Farha de zelfmoordterreurdaad van haar eerste ‘eigenaar’.

Via Facebook werd Farha verkocht aan een Saoudi-Arabiër en ook hij schreeuwde tegen haar, mishandelde het toen pas 16-jarige meisje, en nodigde zijn extremistische vrienden uit om Farha ook te misbruiken.

Drie pogingen tot ontsnapping  

‘Ik was wanhopig, ik geloofde niet dat ik zou kunnen overleven’, vertelt ze terwijl ze zo hard in haar handen knijpt dat haar knokkels wit kleuren. Drie keer probeerde het meisje te ontsnappen. Ze klopte aan bij de lokale gemeenschap, geen strijders, en smeekte hen haar te helpen. Maar in plaats van hulp te bieden brachten deze bange mensen haar terug naar IS.

‘Ze sloten me op in een hok zo groot als een wc, zonder eten of drinken’.

Na 5 jaar eindelijk herenigd met familie

Uiteindelijk, drie jaar later verloor de Saoudi-Arabiër een been en een hand tijdens een bombardement. Hij vertrok naar Turkije voor medische zorg en Farha belandde bij een andere familie. Ondertussen verloor IS steeds meer terrein. Farha werd meegenomen naar Baghuz, waar IS uiteindelijk werd verslagen in maart van dit jaar. Veel IS-extremisten kozen ervoor nog snel geld te verdienen aan hun slaafgemaakte Jezidi's. Farha werd voor 10.000 dollar verkocht aan haar eigen familie. Na 5 jaar zag Farha haar tante terug, en even later werd ook haar jongere zus uit IS gevangenschap bevrijd.

‘Het was zó emotioneel’, voegt Farha toe, ‘om mijn familie na 5 jaar weer te zien, terwijl ik jarenlang geloofde dat ik hen nooit meer vast zou houden’.

Terwijl wij praten, zijn nog altijd 7 familieleden van Farha vermist.