02-05-2019

Stichting Vluchteling herdenkt op 4 mei

Op 4 mei zijn wij aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Onze directeur Tineke Ceelen zal er ook een bloem neerleggen. ‘We vinden het belangrijk om te herdenken, om van de geschiedenis te leren, en niet in dezelfde fouten te vervallen’, aldus Ceelen.

‘Het is een hele steun dat jongeren het belangrijk vinden dat er tijdens de herdenking meer aandacht is voor mensen die nu door oorlogsgeweld om het leven komen’

Ceelen wijst graag op de bemoedigende resultaten van het onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei begin van deze week, waaruit blijkt dat jongeren ook vooral hechten aan twee minuten stilte tijdens de herdenking. ‘Het is een hele steun dat jongeren het belangrijk vinden dat er tijdens de herdenking meer aandacht is voor mensen die nu door oorlogsgeweld om het leven komen’, zegt Ceelen, ‘en dat het perspectief op de oorlog en het herdenken van de slachtoffers steeds internationaler wordt’. Stichting Vluchteling geeft noodhulp aan mensen die door oorlog en geweld huis en haard verlaten hebben, zoals aan de Yezidi in Syrië.  

Wat ga jij doen op 4 en 5 mei?

Stichting Vluchteling staat op de verschillende bevrijdingsfestivals door het hele land. Zoek ons op en beleef onze unieke VR-experience waarin je middenin een vluchtelingenkamp staat en de verhalen hoort van de mensen die deze plaats noodgedwongen hun thuis noemen.