10-05-2019 | Laatste update: 10-05-2019

Moederdag: Trotse Syrische moeders vertellen over hun dochters

Moeders over de hele wereld willen allemaal hetzelfde voor hun kinderen – veiligheid, gezondheid en een zonnige toekomst -. Moeders die met hun kinderen hebben moeten vluchten voor oorlog, geweld of vervolging leven vaak in onzekerheid, niet wetende wat de toekomst zal brengen. Het zijn deze moeders die vechten als leeuwen voor hun kinderen, iedere dag weer.

Foto’s: Andrew Oberstadt/IRC Origineel verhaal gepubliceerd op rescue.org op 24 april 2019.

Onze partner The International Rescue Committee vroeg Syrische moeders die waren gevlucht naar Jordanië hoe zij ondanks de zware omstandigheden hun dochters opvoeden tot sterke vrouwen met hoop op een goede toekomst.

‘Ik ben trots op het karakter van mijn dochter. Ze heeft echt een eigen willetje’

Namen: Ola en Taima’a Uit: Dara’a, Syria

Ola vluchtte uit Dara’a, Syrië in april 2013 samen met haar drie kinderen. Taima’a is haar jongste dochter – slim, zorgeloos en pas 5 jaar oud. Ze houdt van kleding, Lego en Tom & Jerry. ‘Ik ben trots op het karakter van mijn dochter.’ Zegt Ola. ‘Ze heeft echt een eigen willetje. Als ze iets in haar hoofd haalt, dan doet ze het.’ Ola wil andere gevluchte moeders op het hart drukken dat ze krachtig moeten zijn om deze moeilijke tijd door te komen. Ze hoopt dat haar dochter en alle kinderen die ooit gevlucht zijn de kans krijgen om weer naar school te gaan. ‘Onderwijs is essentieel voor een goed leven’, aldus Ola.

‘Mijn dochter is de koningin van de selfies!’

Namen: Hanadi en Mariam Uit: Damascus, Syrië

Hanadi en Mariam, haar 10-jarige dochter, zijn beste vriendinnen. ‘Ze is een mooie dame met een sterke persoonlijkheid,’ zegt Hadani. ‘Ze heeft haar eigen YouTube kanaal waar we kinderliedjes op plaatsen. En ze is gek op selfies – Mijn dochter is de koningin van de selfies!’ Hanadi en Mariam houden van zingen en naar Zumba lessen gaan in het IRC center, waar Hanadi ook naailes geeft. Het vrouwencentrum van IRC geeft Hanadi kracht. ‘Ik voel me sterk en zelfstandig door het center’, aldus Hanadi.

‘Ik ben trots op het feit dat mijn dochter naar school gaat. Die kans heb ik nooit gekregen, maar zij wel.

Namen: Nadia en Maissa Uit: Aleppo, Syrië

Syrië verlaten was de moeilijkste beslissing die Nadia ooit heeft moeten nemen. Ze leefde bijna twee jaar in Aleppo onder het bewind van ISIS voordat zij en haar familie konden ontsnappen. Nadia was zwanger van een tweeling op dat moment.

‘van ISIS mocht niemand de stad verlaten’, zegt Nadia. ‘Ik mocht niet eens naar de dokter, maar ik had een keizersnede nodig. Mannelijke doktoren worden vermoord als ze vrouwen opereren. Zelfs vrouwelijke doktoren waren hun leven niet zeker.’ De reis uit Aleppo was moeilijk en risicovol. Nadia, haar man en kinderen reisde met zes andere families in een truck. Bedekt met hooi en zeil, zodat ze niet gezien zouden worden. Het duurde een dag om naar de grens te rijden. Bijna waren ze er niet meer geweest. Onderweg naar de grens ontplofte een bom nog geen 200 meter van de truck.

Nadia is sinds 2016 in Jordanië. Ze is heel ‘close’ met haar 8-jarige dochter Maissa, die gek is op tekenen en graag haar moeder helpt met alles wat ze doet. ‘Soms komt Maissa naar me toe en dan zegt ze: Ik kan niet wachten tot ik ouder ben; dan kan jij rusten en doe ik al het werk rondom het huis,’ aldus Nadia. ‘Ze (Maissa) zit altijd met haar tekenboekje en potlood, ze is altijd aan het tekenen.’ Nadia is vooral trots op hoe goed Maissa het doet op school. ‘Ze leert erg snel en is slim, ikzelf heb nooit de kans gekregen om naar school te gaan, maar zij wel. Daar ben ik trots op.’

‘Geef tijd aan je kinderen, maar geef ook tijd aan jezelf.’

Namen: Aysha en Bushra Uit: Homs, Syrië

Aysha was onderdeel van de eerste groep Syrische vluchtelingen die wisten te vluchten voor de gevechten in de Syrische stad Homs in 2012. Met haar drie dochters en twee zonen is zij gevlucht naar Jordanië waar zij nu woont. ‘Soms werd je wakker in de ochtend en dan zag je levenloze lichamen op de straat liggen.’ Aldus Aysha. ‘De markten waren dicht, scholen waren gesloten, het was onleefbaar.’ Aysha en haar echtgenoot zijn drie jaar geleden gescheiden. Ze put kracht uit het feit dat zij nu alleen haar kinderen opvoed. ‘Bushra wil graag advocaat worden,’ Aldus Aysha. Haar advies aan andere moeders: ‘Zie altijd het positieve in je kinderen. Zorg voor goed onderwijs. Geef tijd aan je kinderen, maar geef ook tijd aan jezelf.'

‘Ik wil dat mijn dochter een beter leven heeft dan ik.’

Namen: Safa en Tasneem Uit: Dara’a, Syrië

Safa was zwanger toen ze gedwongen moest vluchten. ‘Er waren gewapende mannen’, herinnert ze zich. ‘Zij zeiden tegen families in de straat, we gaan jullie huizen vernietigen, je kan vertrekken of je wordt gedood. Uiteindelijk kozen wij ervoor om te vluchten.’ Aldus Safa.

Safa’s 6-jarige dochter, Tasneem, wil graag naar school en uiteindelijk naar de universiteit, maar Safa is niet in staat om te betalen voor de scholing van haar dochter. ‘Tasneem is heel slim’, aldus Safa. ‘Maar we hebben gewoon niet genoeg geld om haar naar school te sturen. Ik hoop dat mijn kinderen een goed en waardig leven zullen krijgen. Ik wil dat mijn dochter een beter leven heeft dan ik.’

Onze partner IRC heeft acht centers voor vrouwen en meisjes uit Syrië en Jordanië in steden in het noorden van Jordanië en het Azraq vluchtelingenkamp. In deze centers krijgen de vrouwen begeleiding en kunnen zij nieuwe vaardigheden leven. Alles gericht op het creëren van een betere toekomst, voor zichzelf en voor hun dochters.

We zijn allemaal een dochter of zoon van iemand, we hebben allemaal een moeder. Geef je moeder dit weekend op Moederdag een klein beetje extra aandacht en geef vluchtelingenmoeders zoals Safa, Aysha, Nadia, Hanadi en Ola ook een steuntje in de rug. Doe het voor moeders over de hele wereld. Doneer nu.