12-04-2019 | Bescherming

Mohamed: 'Ik kwam hier voor veiligheid'

De 29-jarige Mohamed uit Den Haag woonde vijf jaar geleden nog in Aleppo. Hij had er zijn eigen kledingzaakje en had een prachtig en voorspoedig leven. De oorlog veranderde alles: “Opeens besefte ik hoe belangrijk een veilig leven is.” Mohamed koestert mooie herinneringen aan zijn leven in Aleppo en blikt vooruit op de Nacht van de Vluchteling.

Vol liefde vertelt Mohamed over zijn stad: "Aleppo was de mooiste stad van Syrië. Een levendige miljoenenstad die dag en nacht bruiste van het leven.” Om niet te hoeven vechten in het leger, besloot Mohamed in de zomer van 2015 te vluchten. Weg van het oorlogsgeweld.

Zwemmen voor zijn leven
Mohamed vluchtte de grens over naar Turkije. Na drie maanden in Turkije stapte hij in een bootje richting Griekenland. “We werden met veel te veel mensen op een te kleine boot gestopt. Twee kilometer uit de kust begon de boot te zinken. Het was verschrikkelijk. Mensen schreeuwden, kinderen huilden, alles was pikdonker.” Het lukte Mohamed om terug te zwemmen naar de kust. Twee uur later stapte hij opnieuw op een boot, die hem naar Lesbos bracht. Wat volgde, was een maandenlange tocht door Europa. Uiteindelijk belandde hij als asielzoeker in Nederland.

Vol ambities
Tijdens zijn jaar in het asielzoekerscentrum leerde hij de Nederlandse taal, waarna hij via de vrijwilligersorganisatie Takecarebnb in een gastgezin werd opgenomen. “De mensen hier zijn aardig en het belangrijkste: in Nederland kan ik me veilig voelen. Ik woon nu op mezelf in Den Haag, ik werk vier dagen in de week en zit één dag op school. Ik doe de opleiding MBO Electrotechniek.”

Nacht van de Vluchteling ‘een prachtig doel’
Mohamed loopt mee met Team Take Care Rotterdam. Hij loopt de route van 10 kilometer in Rotterdam. De Nacht van de Vluchteling vindt hij een prachtig initiatief: “In Griekenland liep ik in twee dagen tijd 80 kilometer in de brandende zon. Ik moest alleen maar lopen, ik kon niet stoppen. Met de Nacht van de Vluchteling kunnen mensen een heel beetje ervaren hoe dat voelt.”.

Mohamed loopt met team Take Care in Rotterdam in de nacht van 15 op 16 juni mee met de avondroute in Rotterdam. Wil je Mohamed een steuntje in de rug geven? Heel graag! 

Wil je ook meelopen? Schrijf je dan snel in.