17-04-2019 | Gezondheid

Geen onbezorgde jeugd voor Zuid-Soedanese kinderen

Een onbezorgde jeugd zit er niet in voor de Zuid-Soedanese kinderen die Chris de Bode voor zijn camera kreeg. Honger en oorlog zijn aan de orde van de dag. En alleen wie groen draagt, gaat naar school.

Foto's Chris de Bode | Tekst Carlijne Vos | origineel bericht in de Volkskrant op 26 maart 2019:

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/opgroeien-in-oorlog/ 

'Een verloren generatie in het ongelukkigste land ter wereld. Dat trof fotograaf Chris de Bode aan in de door oorlog en hongersnood geteisterde provincie Aweil in het noordwesten van Zuid-Soedan. De 144 kinderen die De Bode fotografeerde zijn in de leeftijd van 8 tot 17 jaar. De kinderen in het groen gaan naar school, de anderen hebben geen kans gehad op onderwijs en zullen dat naar alle waarschijnlijkheid nooit meer krijgen. Hun dagelijks realiteit is oorlog en overleven op het minimale voedsel dat ze kunnen bemachtigen.

Door de burgeroorlog die in 2013 uitbrak, twee jaar na de afscheiding van buurland Soedan, zijn ruim 4 miljoen kinderen getroffen. In 2017 brak na een periode van extreme droogte hongersnood uit, nog steeds leeft de helft van de bevolking in voedselonzekerheid. Afgelopen najaar vernielden extreme regens de oogsten, voedselprijzen zijn torenhoog en akkers vernield of ontoegankelijk vanwege het conflict. Honger is een oorlogswapen geworden.

Chris de Bode reisde in februari mee met Stichting Vluchteling die samen met het International Rescue Committee (IRC) in de provincie Aweil kinderen helpt naar school te gaan en in de buurlanden zorgt voor opvang van vluchtelingen. Ruim 4 miljoen mensen zijn door de oorlog op de vlucht geslagen, de helft zocht een veilig heenkomen in buurlanden zoals Oeganda, Ethiopië en Congo. De burgeroorlog heeft het leven gekost aan bijna een half miljoen mensen.

Voor de jeugd ziet de toekomst er weinig rooskleurig uit. Ondanks het wankele vredesakkoord tussen president Salva Kiir en zijn rivaal Riek Machar vorig jaar wordt er in delen van Zuid-Soedan nog steeds gevochten tussen regeringstroepen en rebellenlegers. Alle infrastructuur in het land is vernield. Geen wonder dat hier de ongelukkigste kinderen ter wereld wonen, dacht Chris de Bode toen vorige week het World Happiness Report werd uitgebracht. Zuid Soedan bungelt onderaan de lijst, een pijnlijk verschil met Nederland dat een stapje omhoog ging naar de 5de plaats.'