29-04-2019 | Syrië, Irak

‘Als je de Jezidi’s niet meer wilt helpen, wie dan nog wel?’

Stichting Vluchteling heeft met ontzetting kennisgenomen van het voornemen van de IND om Yezidi's die asiel hebben aangevraagd in Nederland terug te sturen naar vluchtelingenkampen in Noord-Irak. (foto: Al-Hol door Eddy van Wessel).

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, heeft tijdens een tweetal recente bezoeken aan Syrië en Irak, zelf met Yezidi mannen, vrouwen en kinderen gesproken en was diep aangeslagen door de afgrijselijke verhalen van overlevenden van de Islamtische Staat.

Hulpverlening schiet tekort

De hulpverlening aan de overlevenden van het gruwelijke geweld van IS schiet nog altijd ernstig tekort. Er is bijvoorbeeld nauwelijks psychische ondersteuning voor de zwaar getraumatiseerde leden van deze minderheidsgroepering. Vele duizenden Yezidi’s werden ontvoerd, verkracht, tot slaaf gemaakt en vermoord.

‘We zullen alles doen om de Nederlandse regering ervan te overtuigen dat uitzetting van Yezidi’s echt niet kan.’

“De wereld heeft de Yezidi’s in de steek gelaten in 2014, en ook zichzelf veel te weinig ingespannen om de Yezidi’s te helpen om hun ontvoerde familieleden op te sporen en terug te krijgen. Vervolgens schiet de internationale gemeenschap tekort in de hulpverlening aan deze mensen, en nu besluit Nederland ook nog dat Yezidi’s die in ons land bescherming zoeken, teruggestuurd kunnen worden. Het gebied waar de Yezidi’s vandaan komen is nog altijd zeer onveilig”, zegt Tineke Ceelen. ‘We zullen alles doen om de Nederlandse regering ervan te overtuigen dat uitzetting van Yezidi’s echt niet kan.’

Wat doen wij?

Stichting Vluchteling is sinds 2014, toen IS de Yezidi-dorpen in Irak bruut overviel, betrokken geraakt bij de yezidi gemeenschap in de Sinjar-bergen in Noord-Irak en heeft sindsdien ook noodhulp aan hen verleend, meest recent door financiering van een mobiele kliniek.

Lees hier meer over het project in de Sinjar-bergen