04-02-2019 | Syrië

Wat is er aan de hand in het noordoosten van Syrië?

Hierbij de antwoorden op al je vragen rondom de situatie in Noordoost-Syrië en de hulp van Stichting Vluchteling in samenwerking met onze partner het IRC aan ontheemde Syriërs.

Wat is er gebeurd in vluchtelingenkamp Al Hol?

29 jonge kinderen en pasgeborenen zijn gestorven na aankomst in het kamp Al Hol in het noordoosten van Syrië of tijdens de zware reis er naar toe. We zijn op de hoogte van ten minste twee oudere vrouwen die zijn overleden aan verwondingen of de kou.

Sinds begin december zijn er zo'n 25.000 mensen bij het kamp Al Hol aangekomen na het ontvluchten van door ISIS gecontroleerde gebieden in het noordoosten van Syrië na gevechten om het gebied opnieuw te veroveren door het leger van de Syrische Democratische Strijdkrachten.

Soms arriveerden er maar liefst 4.000 vluchtelingen per dag, de meesten arriveren midden in de nacht.

Wat is de toestand van de vluchtelingen die kamp Al Hol bereiken?

Mensen komen in een wanhopige staat aan, nadat ze de afgelopen vier jaar onder de verschrikkingen van ISIS hebben geleefd en nu aan het voortdurende conflict ontsnappen. De meerderheid van de nieuwkomers is vrouw en bijna een derde is jonger dan vijf jaar.

Ze zijn uitgeput evenals extreem hongerig en uitgedroogd. Velen komen blootsvoets aan en slapen ondanks het koude weer in de open lucht. Vaak hebben ze drie tot vijf dagen gewandeld om veiligheid en bescherming te krijgen. Er zijn talloze meldingen van geweld tegen vrouwen en meisjes tijdens hun reis, en gezinnen worden van elkaar gescheiden.

Een groot aantal heeft recente verwondingen, veroorzaakt door het lopen op mijnen of granaatscherven. We hebben ook te maken met de nawerkingen van ruwe amputaties. Medewerkers van onze partner het IRC behandelden wonden van een 18-jarige jongen die drie dagen geleden zijn been had geamputeerd, nadat hij op een mijn was gestapt.

Ongeveer 4.000 vluchtelingen sliepen enkele dagen in de receptie van het kamp, blootgesteld aan regen en vriestemperaturen, omdat er onvoldoende tenten beschikbaar waren.

Huidige situatie in Al Hol kamp

Al Hol heeft nog steeds maar ongeveer 1.000 tenten, wat betekent dat er ongeveer 3.000 mensen slapen in gemeenschappelijke ruimtes en collectieve schuilplaatsen die worden aangeboden door Stichting Vluchteling en het IRC.

Ongeveer 80 kinderen zijn zonder begeleiding naar het kamp gekomen nadat ze zijn gescheiden van hun ouders. Deze kinderen bieden we bescherming en ondersteuning.

De totale bevolking van Al Hol bestaat nu ongeveer uit 35.000 mensen; drie keer wat het oorspronkelijk was.

Wat hoor je van de vluchtelingen?

We spraken met twee vrouwen in de 20, ten zuiden van Hajin, die beiden pasgeboren kinderen hadden en ook voor een wees zorgen.

Ze zeiden dat ze de voorbije zes maanden geprobeerd hadden het gebied te ontvluchten, maar het tot nu toe te gevaarlijk was geweest. Ze vertelden dat de moskeeën vol zitten met mensen die niet kunnen ontsnappen of omdat hun huizen waren verwoest. Maar de moskeeën zijn zo vol dat ze niet meer mensen kunnen binnenlaten.

Veel mensen zijn ziek en er is nauwelijks gezondheidszorg. Eten is extreem duur met 250 dollar voor een kilo rijst en 100 dollar voor twee pakjes melk. Mensen komen zonder eten te zitten vanwege de prijzen.

Wat doet Stichting Vluchteling om te helpen?

We bieden noodhulp aan alle nieuwkomers, ook ’s nachts als er vluchtelingen aankomen. Het is een race tegen de klok voor onze teams om te proberen diegenen te bereiken die dringend medische zorg nodig hebben. Bekijk hier ons project.

We ondersteunen aanstaande moeders met pasgeborenen, evenals zeer oude en gehandicapte mensen die onmiddellijk medische zorg nodig hebben. Het gezondheidscentrum is 24/7 open en ziet veel gevallen van diarree, wat dodelijk kan zijn, evenals kinderen met bijvoorbeeld huidziekten.

Ons gezondheidscentrum in het Al Hol kamp, samen met een aantal grote activiteitententen, is veranderd in collectieve onderkomens voor meer dan 600 vrouwen en meisjes en kwetsbare gezinnen met jonge kinderen. Meer tenten zullen de komende dagen worden her-bestemd om nog eens duizend nieuwkomers tijdelijk te beschermen. Om mensen te helpen omgaan met de koude temperaturen, hebben we verwarming geleverd in de ontvangstruimten, de eerste warmte die ze hebben gevoeld sinds ze de ISIS-gecontroleerde gebieden ontvluchtten.

We zijn bezig met het opzetten van een bureau bij de receptie, dat 24 uur per dag 7 dagen per week bemand zal worden om alleenreizende kinderen te identificeren en verdere scheidingen te voorkomen, en om pleeggezinnen te vestigen over het hele kamp.

We delen ook honderden kits, dekens en kleding uit aan enkele van de meest kwetsbaren. Waar nodig hebben we ook wandelstokken en zelfs rolstoelen uitgedeeld, ook voor kinderen.

We hebben kachels verdeeld over meer dan 1.500 gezinnen en meer dan 700 zorgkits uitgedeeld voor personen met een beperking en dignity kits voor vrouwen en meisjes. Beide kits bevatten essentiële benodigdheden, waaronder toiletartikelen, winterkleding en veiligheidsfluitjes.

Onze partner IRC is een van de grootste aanbieders van gezondheidszorg in het noordoosten van Syrië, waar 2 miljoen mensen wonen.

Zullen er meer vluchtelingen aankomen?

Er is soms sprake van een pauze in militaire operaties, waardoor ontheemden in kleinere maar soms ook grotere groepen kunnen vluchten.

Hoewel het moeilijk is in te schatten hoeveel burgers er nog in het ISIS-gebied zijn, verwachten we dat deze week 1 tot 2 duizend extra ontheemden zullen aankomen. Verder verwachten we dat deze plus enkele duizenden van Al Hol deze week naar het Mabrooka kamp zullen verhuizen, dat ruimte heeft, maar ook meer diensten nodig heeft.

Wat moet er nu gebeuren?

Tenzij deze families eerder op hun reis levensreddende hulp krijgen, is er een aanzienlijk risico op meer te voorkomen sterfgevallen. We roepen op om ervoor te zorgen dat onze teams voor gezondheid en bescherming burgers eerder op reis kunnen bereiken, zodat we ze kunnen helpen voordat het te laat is.

Stichting Vluchteling stelt ook geld ter beschikking voor voedselpakketten, medische zorg en bescherming van kinderen. Dringende medische gevallen moeten worden doorverwezen naar openbare ziekenhuizen in Noordoost-Syrië die al volledig overbelast zijn en extra financiële steun nodig hebben om de toename van ernstig zieke en gewonde vluchtelingen te kunnen opvangen. Bekijk hier ons project.

Gerelateerde projecten

Mobiele medische zorg in de provincie Hama

Mobiele medische zorg in de provincie Hama

Levensreddende hulp aan slachtoffers aardbeving in Idlib en Aleppo

Levensreddende hulp aan slachtoffers aardbeving in Idlib en Aleppo

Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib

Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib

Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven

Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven