27-02-2019

Verslechterende situatie Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

De situatie van Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao verslechtert. ‘Nederland moet onmiddellijk Curaçao helpen om vluchtelingen uit Venezuela op een waardige manier bij te staan,' vindt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

De crisis in Venezuela, het grootste buurland van het Koninkrijk der Nederlanden, heeft geleid tot een exodus van mensen die vluchten naar naburige landen in Latijns-Amerika. Een ander deel probeert het via zee, en dan komt ook Nederland in beeld. De eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao liggen dichtbij het vaste land van Venezuela. Curaçao heeft grote moeite om deze groep vluchtelingen op te vangen.

Een deel wordt opgepakt en gevangen gezet, zoals Stichting Vluchteling vorig jaar in oktober al filmde tijdens een bezoek van Tineke Ceelen op Curaçao (zie de video onderaan). ‘Toen het nog goed ging met Venezuela kwamen ze als toeristen’, zei de parlementariër Gilmar Pisas toen in gesprek met Ceelen, ‘en ze kwamen hun geld hier uitgeven en investeren, maar nu met de dramatische situatie in hun land, mogen wij ze niet behandelen zoals we nu doen, ze oppakken en in de gevangenis zetten,’ aldus het oppositielid. Ceelen sprak toen ook met een tweetal ministers op Curaçao, de bisschop, de Nationale Ombudsman, mensenrechtenactivisten, Venezolaanse vluchtelingen en parlementariërs.

‘Nederland moet onmiddellijk Curaçao helpen om vluchtelingen uit Venezuela op een waardige manier bij te staan’

De druk op Curaçao neemt toe: is het eiland in staat om een grotere vluchtelingenstroom in de toekomst te verwerken? ‘De crisis in Venezuela raakt dus ook Nederland,’ zegt Ceelen. ‘Curaçao, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, erkent Venezolanen die naar het eiland komen om daar om hulp te vragen niet als vluchteling, maar als illegale vreemdeling, en arresteert de vluchtelingen, sluit hen op in gevangenissen, en zet hen weer uit terug naar Venezuela.’

‘Curaçao erkent Venezolanen die naar het eiland komen om daar om hulp te vragen niet als vluchteling, maar als illegale vreemdeling, en arresteert de vluchtelingen, sluit hen op in gevangenissen, en zet hen weer uit terug naar Venezuela.’

Ceelen zegt dat het ‘natuurlijk heel gek is’ dat Curaçao zich akkoord verklaard heeft om vanuit het eiland humanitaire hulp naar Venezuela te sturen: ‘Dus aan de ene kant erkennen ze dat er in Venezuela sprake is van een grote humanitaire crisis, en aan de andere kant sturen ze Venezolanen die op Curaçao bescherming komen zoeken linea recta terug naar hun land van herkomst, waar mensenlevens op het spel staan,’ zegt Ceelen.

Curaçao is volgens Ceelen lang niet klaar om grote aantallen vluchtelingen op te nemen: ‘Omdat vluchtelingen gearresteerd worden, zijn ze bang om hulp te vragen, en is het ook voor hulporganisaties bijna onmogelijk om hulp te verlenen. Dus op het moment dat er meer vluchtelingen komen uit Venezuela, zou ik niet weten hoe Curaçao het een-twee-drie voor elkaar krijgt om hen op een waardige wijze bij te staan.'