04-02-2019

Tijd voor MAX in het teken van Venezolaanse vluchtelingen

Woensdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1

Tijd voor MAX staat op woensdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van de vluchtelingencrisis in Venezuela. Sinds 2014 zijn inmiddels zo’n 3 miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen voor de economische misère in eigen land. Er is een tekort aan alles: eten, medicijnen en geld. Te gast bij Tijd voor MAX zijn directeur Tineke Ceelen en ambassadeur Art Rooijakkers.

De meeste vluchtende Venezolanen trekken over de bergen naar Colombia. Dat land vangt bijna 1 miljoen vluchtelingen op. De noden zijn groot. Vooral aan onderdak, eten en medische zorg is een groot gebrek. Talloze gewone middenklasse gezinnen leven op straat. Ouders zoeken naar iets eetbaars tussen het afval.

Stichting Vluchteling biedt acute noodhulp aan de talloze vluchtelingen die van Venezuela naar Colombia lopen, de zogenoemde ‘caminantes’. In de bergen wordt het steeds kouder en de meeste mensen lopen op slippers omdat ze niets anders meer hebben. Ook steunt Stichting Vluchteling projecten waarbij de vluchtelingen van medische zorg worden voorzien.

Tineke Ceelen en Art Rooijakkers bezochten Venezuela in oktober 2018. Ceelen: “Ik heb deze week talloze Venezolanen gesproken die vertelden over voedseltekorten, eten uit vuilnisbakken, stervende landgenoten omdat er geen medicijnen meer zijn en sterk gestegen criminaliteit.”
Ook Anneke van Giersbergen is te gast. De zangeres loopt dit jaar voor de derde keer mee in de Nacht van de Vluchteling. Met die loop wordt geld opgehaald voor Stichting Vluchteling.

Venezuela was dankzij grote olievoorraden tot in de jaren negentig een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. Het streng socialistische beleid van president Chávez en zijn opvolger Maduro brachten het land tot aan de rand van de afgrond. De onrust is groot in het land.

Kijk je mee?

Tijd voor MAX
Woensdag 13 februari 2019
Om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os