19-02-2019 | Griekenland

Petitieaanbieding ‘Kijk niet weg’ - Stop de humanitaire ramp op de Griekse eilanden

De afgelopen maanden vroegen deze bezorgde burgers en maatschappelijke organisaties aandacht voor de humanitaire ramp in vluchtelingenkampen de Griekse eilanden. Zij roepen de Nederlandse regering op binnen Europa het voortouw te nemen en 1.000 mensen van de Griekse eilanden hierheen te halen.

Staatssecretaris Harbers en Kamerleden bezochten recent het Griekse eiland Lesbos en hebben  daar met eigen ogen de onhoudbare situatie kunnen zien.

De aanbieding van de ruim 52.000 handtekeningen vindt op dinsdag 19 februari a.s. rond 13.30 uur plaats op het Plein bij de Tweede Kamer. Naast de initiatiefnemers, onder wie Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland) en Veerle Goudswaard (advocaat), hebben de Kamerleden Voordewind (CU), Groothuizen (D66), Van Ojik (GL), Van Dijk (SP) en Kuiken (PvdA) aangegeven aanwezig zijn.

Om politici en voorbijgangers zowel letterlijk als figuurlijk ‘niet te laten wegkijken’ staat er vanaf 13.00 uur een openluchtbioscoop met recente beelden van de vluchtelingenkampen op Lesbos en Samos.

Bezoek aan Lesbos en Samos

Onlangs bezochten initiatiefnemers Eduard Nazarski en Veerle Goudswaard Lesbos (nov. 2018) en Samos (feb. 2019). Ook brachten bijna twee weken geleden de Kamerleden Groothuizen (D66) en Voordewind (CU) en vervolgens staatssecretaris Harbers een bezoek aan Lesbos (12-14 feb).

Nazarski: “Op beide eilanden zagen we dat de situatie voor de vluchtelingen nog altijd miserabel is en het asielsysteem totaal faalt. Dat moeten de Kamerleden en staatssecretaris Harbers ook hebben gezien tijdens hun bezoek. Er kan dan ook maar een conclusie zijn: Stop met het naar elkaar wijzen in Europa. En zorg nu voor een échte oplossing.”

Waarom deze petitie?

De petitie Kijk niet wegis een gezamenlijke actie van bezorgde burgers en verschillende organisaties*. Ze vragen hiermee aandacht voor de mensonterende omstandigheden in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Rond 15.000 mensen zitten daar vast onder verschrikkelijke omstandigheden. De initiatiefnemers roepen de Nederlandse regering op net als Portugal 1.000 mensen over te nemen.

*Organisaties

Amnesty International, Interculturele Stichting Salaam, PAX, Protestantse Diaconie Amsterdam, Stichting Bootvluchteling, Stichting Vluchteling, Tear, The Present Movement, Tosti Creative – creatief bureau, VluchtelingenWerk Nederland,  We Gaan Ze Halen, Gert-Jan van den Bergh – advocaat, Veerle Goudswaard – advocaat, Adriaan Stoop – advocaat, Martha Visser – advocaat.