14-02-2019 | Venezuela

Gezichten achter de crisis: Venezuela (2)

Man, vrouw, jong, oud, gezin of alleen. Elke Venezolaan heeft te maken met de diepe crisis die het land ondergaat. Meer dan 1,2 miljoen mensen zijn naar buurland Colombia gevlucht. In de hoop dat ze daar toegang krijgen tot medische zorg, eten kunnen kopen en wat geld kunnen verdienen, al is het maar een beetje om het leven meer draagbaar te maken. Lees hier de verhalen van Maria, Vanessa en Marina.

Vanessa is met haar 10-jarige zoontje en haar baby van 9 maanden oud haar land Venezuela ontvlucht. Ze vertelt: ’Wat ik het moeilijkst vind is dat ik mijn land moet verlaten, vanwege de gezondheid van mijn baby. Ik weet niet eens waar ik heen loop. Ik hoop dat ik wat geld kan vinden, want ik heb medicijnen nodig voor mijn baby. Hij heeft longontsteking. Ik voel me een slechte moeder. Ik kan mijn kinderen niet geven wat ze nodig hebben.'

'Ik voel me een slechte moeder. Ik kan mijn kinderen niet geven wat ze nodig hebben.'

'Ik ben nu al 4 dagen aan het lopen. Ik kan niet meer, mijn rug en armen doen pijn. Maar ik moet medicijnen voor hem vinden. ’s Nachts is het ijskoud. Mijn kindje wordt alleen maar zieker. Als ik vanavond geen onderdak vind dan slapen we weer op straat. Was mijn kindje maar lekker thuis, veilig in zijn eigen bedje, en niet hier in de kou.’

Maria:  ‘We hebben allemaal dezelfde nood. We hebben niets meer. Het is vreselijk. Mijn kinderen lijden er het meest onder. Ze hebben honger. Ze zijn pas 4 jaar, 2 jaar, en 4 maanden oud. Ik weet niet wat ik moet doen.’

'Mijn kinderen hebben honger'

Marina (54) moest Venezuela ontvluchten. Ze is net de grens met Colombia overgestoken. Ze liet haar 4 kinderen en 12 kleinkinderen achter in Venezuela. Samen met haar jongste kleinzoon is ze als eerste van haar familie gevlucht.

‘Ik had een fijn huis en een baan. Maar nu voel ik me alleen. Zonder huis, zonder familie, zonder werk. Het is overleven. Niemand weet hoe lang dit gaat duren. De regering heeft ons beroofd. Ik hoop dat er snel hulp komt.’

Crisis in Venezuela

In Venezuela en Colombia is op dit moment de grootste vluchtelingencrisis in Latijns-Amerika ooit aan de gang. Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis, met enorme inflatie en grote voedseltekorten. Het land heeft een van de grootste oliereserves ter wereld, maar de olieproductie en de hele economie zijn ingestort. De inflatie is enorm, geldbiljetten zijn nauwelijks meer wat waard. Elke dag pakken meer Venezolanen hun spullen bij elkaar en vertrekken. Op zoek naar veiligheid en stabiliteit, trekken velen van hen naar Colombia, dat inmiddels meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen opvangt. De noden zijn groot. Vooral aan onderdak, voedsel en medische zorg is een groot gebrek. 

Wil je meer weten over de situatie in Venezuela? Bekijk dan hier onze pagina over Venezuela of lees hier waarom zo veel Venezolanen hun land verlaten.

Gerelateerde projecten

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela