27-02-2019 | Onderwijs | Niger

Aisha in Niger kan eindelijk weer terug naar school

Stichting Vluchteling gaat in de aanval met onderwijs

Aisha was 7 toen ze drie jaar geleden met haar moeder uit Nigeria moest vluchten voor Boko Haram. Haar vader was omgekomen bij een aanval op hun huis. Ze renden voor hun leven, en kwamen via omzwervingen, in het noorden van Nigeria, in Niger aan, net over de grens, waar ze, zonder enige bezittingen, onderdak vonden in een dorp, waar zij niemand kende. Aisha voelde zich alleen, en miste haar klasgenootjes in Nigeria, met wie zij geen contact meer heeft. Sinds zij op de vlucht is, is zij niet meer naar school geweest. Haar moeder is bezorgd. Aisha heeft nachtmerries en droomt nog steeds over de oorlog in Nigeria.

Maar daar komt nu verandering in: Stichting Vluchteling heeft vandaag een extra bedrag van 2.400.000 euro gekregen van de Nationale Postcode Loterij (NPL) om ervoor te zorgen dat Aisha en nog eens 16.000 andere kinderen die een leerachterstand hebben in Niger, weer naar school kunnen.

Het schoolgebouw in het dorp waar ze wonen krijgt een opknapbeurt, er komen nieuwe toiletten en wasbakken bij, de onderwijzers krijgen een opfriscursus, en met het geld dat Stichting Vluchteling heeft gekregen, kunnen gelijk boeken, pennen, potloden en andere schoolmaterialen gekocht worden. Aisha verheugt zich er op om weer naar school te gaan. Ze wil dokter worden, net als haar vader, aan wie zij nog vaak moet denken. Op school zal zij ook extra aandacht krijgen om beter om te gaan met haar trauma’s. Haar moeder en andere vrouwen met meisjes in het gezin, worden nadrukkelijk bij de nieuwe schoolplannen betrokken, om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk meisjes weer onderwijs krijgen.

Stichting Vluchteling gaat in het zuiden van Niger, in de Diffa-regio, 30 scholen vernieuwen. ‘Niger is een land met 21 miljoen inwoners, en met 7 grote landen eromheen,’ zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. ‘Aisha is een van de vele vluchtelingenkinderen die in de Diffa-regio aankwamen en er onderdak kregen bij lokale gemeenschappen, zo is dat geregeld in Niger’, aldus Ceelen. ‘Maar de gastvrijheid kent er ook grenzen,’ zegt ze, ‘en omdat Niger een van de armste landen ter wereld is, stelt het onderwijs er niet veel voor.’ De Diffa-regio is zwaar getroffen door droogte en honger. Lake Chad niet ver van Niger vandaan, is flink aan het opdrogen en voorziet steeds minder in levensonderhoud.

‘Tel daarbij op de grote aantallen vluchtelingen en ontheemden die opvang en bescherming zoeken,’ zegt Ceelen, ‘en je hebt een enorme groep kinderen die een kansloze toekomst hebben.’ Ceelen: ‘De kinderen in Diffa willen graag weer naar school, maar er zijn veel obstakels: de onderwijzers zijn gevlucht of willen geen les geven in dit gebied, schoolmaterialen en uniformen zijn te duur en soms is het simpelweg te gevaarlijk om naar school te gaan. Ook moeten veel kinderen werken om iets bij te dragen aan de gezinsinkomsten, of zijn kinderen al jong uitgehuwelijkt en gaan hierdoor niet naar school,’ legt Ceelen uit. Het geld van de Nationale Postcode Loterij komt op het juiste moment: Aisha kan weer naar school, geen dag te laat.