06-02-2019

10 landen die wij in de gaten houden in 2019

Eerder deelden we al een bericht waarin we terugblikten op onze resultaten en projecten uit 2018 voor vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Ondanks het feit dat we met 55 projecten in 28 landen actief waren en meer dan 860.000 mensen bereikten, is onze hulp helaas nog steeds heel hard nodig.

In 2019 zet Stichting Vluchteling zich wederom in voor vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Hieronder een aantal landen en crises uitgelicht die wij in de gaten houden in 2019:

In de regio Cox’s Bazar in Bangladesh worden ruim 900.000 Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar opgevangen. Ze wonen samengepakt op een klein onherbergzaam gebied, op de vlucht geslagen voor het geweld van het Myanmarese leger. Door de slechte omstandigheden lopen meer dan 23.000 mensen in de kampen het risico te worden getroffen door modderstromen in het regenseizoen. Daarnaast is acute ondervoeding bij kinderen tussen de 6 en 59 maanden hoger dan de voorgeschreven 15%. De verwachting is dat de situatie in 2019 niet direct zal verbeteren.

Ondanks eerder gemaakte afspraken tussen Bangladesh en Myanmar over een vredige terugkeer van de Rohingya naar Myanmar, is de situatie nog niet veilig en stabiel genoeg om hier mee te starten. Lees hier onze laatste update over de situatie van de Rohingya in Myanmar en Bangladesh.

Klik hier voor meer informatie over de situatie en ons werk in Bangladesh

Door het aanhoudende geweld van gewapende groepen als Boko Haram in met name het noordoosten van Nigeria zijn meer dan 2 miljoen Nigerianen ontheemd en meer dan 230.000 gevlucht naar buurlanden. De verwachting is dat het geweld in 2019 blijft aanhouden, waardoor nog meer mensen worden verdreven van huis en haard. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de voedselzekerheid van miljoenen Nigerianen. De presidentiële verkiezingen in februari 2019 kunnen daarnaast een destabiliserend effect hebben op het land en een aanleiding zijn voor verder conflict en ontheemding.

Klik hier voor informatie over ons werk in Nigeria

Omdat gewapende groepen de afgelopen jaren in het grootste deel van het land de macht van de overheid overnamen is het een chaotische situatie in het onderontwikkelde land. Ondanks de moeite die is gedaan om de strijdende partijen met elkaar in gesprek te brengen zijn nog steeds veel burgers overgeleverd aan de willekeur van de gewapende groepen. Meer dan 550.000 mensen hebben te maken met voedselonzekerheid en weten vaak niet wanneer zij een volgende maaltijd kunnen krijgen.

De toekomst van de Centraal Afrikaanse Republiek is dan ook niet rooskleurig. Ondanks het recente vredesakkoord van Khartoum blijft de bevolking van het land heel kwetsbaar. Oplaaiende strijd tussen partijen kan verstrekkende gevolgen hebben voor de humanitaire situatie in het land en het leven van veel mensen op het spel zetten.

Lees hier meer over onze projecten in de CAR

Sinds de ineenstorting van de economie in Venezuela hebben meer dan 3 miljoen mensen het land noodgedwongen verlaten. Ruim 1,1 miljoen Venezolanen zijn vertrokken naar buurland Colombia. De meeste mensen kunnen het simpelweg niet meer betalen om hun familie onderhouden. Voedselschaarste en een tekort aan medicijnen zorgt voor een toename in criminaliteit en geweld in het land. Medische zorg is nauwelijks nog beschikbaar. De verwachting is dat deze crisis zich zal voortzetten in 2019. Grote politieke en economische hervormingen zijn nodig om het land weer op de been te krijgen. Tot die tijd zullen veel mensen zich genoodzaakt voelen om het land te verlaten, op zoek naar eten, medicijnen en werk.

Lees hier meer over de situatie en ons werk in Venezuela en Colombia

Meer dan twee decennia van conflict in de DR Congo heeft gezorgd voor extreme instabiliteit in grote delen van het land, met name in het Oosten. Meer dan 13 miljoen mensen heeft te maken met voedselonzekerheid. Eind 2018 telde de Verenigde Naties meer dan 4,5 miljoen ontheemden. In 2018 had Congo ook te maken met de op een na grootste uitbraak ooit van Ebola. De Ebola-bestrijding in Oost-Congo wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van gewapende groepen en wantrouwen van de bevolking. 

Lees hier meer over ons werk in DR Congo

Sinds 2015 is er sprake van een bloedige burgeroorlog in Jemen. De coalitie geleid door Saudi-Arabië steunt de overheid tegen de Houthi rebellen. Door de aanhoudende gevechten hebben meer dan 22,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, waarvan 11,3 miljoen dringend. Eind 2018 waarschuwde de Verenigde Naties voor een mogelijke hongersnood. Daarnaast heeft het land te maken met de grootste uitbraak van cholera in de moderne geschiedenis. Meer dan 1 miljoen mensen hebben cholera.

Ondanks het tekenen van een eerste vredesakkoord is de verwachting dat de humanitaire crisis in het land nog een tijd zal voortduren. Het is en blijft moeilijk voor humanitaire organisaties om toegang te krijgen tot de meest kwetsbare mensen en om goederen het land in te krijgen via havensteden als Hodeidah. De Verenigde Naties waarschuwen dat nog eens 250.000 mensen een groot risico lopen om alles te verliezen.

Klik hier voor meer informatie over de situatie en ons werk in Jemen 

Somalië wordt al decennia geteisterd door conflict. De instabiliteit en onveiligheid gecombineerd met natuurrampen hebben ervoor gezorgd dat meer dan 2,6 miljoen Somaliërs zijn ontheemd, op de vlucht in eigen land. Meer dan 808.000 zijn geregistreerd als vluchteling in omringende landen. De voorspellingen voor 2019 zijn niet veel beter. De verwachting is dat het land last blijft houden van voortdurend conflict met instabiliteit en voedselonzekerheid tot gevolg.

Lees hier meer over ons werk in Somalië

Syrië wordt geteisterd door gewapend conflict sinds de protesten tegen de regering begonnen in 2011. Sindsdien zijn grote delen van Syrië verwoest. De gezondheidszorg en het onderwijssysteem zijn ingestort. Met 6,2 miljoen Syriërs op de vlucht in eigen land en 5,6 miljoen Syriërs geregistreerd als vluchteling is er nog geen hoop op een einde aan het conflict in 2019. Het lijden van de Syrische bevolking in Syrië en daarbuiten is nog niet voorbij.

Klik hier voor meer informatie over in Syrië

Afghanistan is sinds 2001 een land in oorlog. Het conflict, gecombineerd met chronische droogte in het land zorgt ervoor dat veel mensen zijn ontheemd en afhankelijk zijn van humanitaire hulp, vooral voedsel, huisvesting en water- en sanitaire voorzieningen. Daar komt bij dat in 2018 meer dan een half miljoen Afghanen (gedwongen) terugkeerden uit Iran. Zij keren terug naar een land in puin en hebben helemaal niets.

Het komende jaar belooft niet veel verbetering. De presidentsverkiezingen in april vallen precies samen met de start van lente. De historie leert dat dit gepaard gaat met een flinke toename van geweld. De droogte en de verwachting dat het geweld opnieuw oplaait brengt niet de gewenste stabiliteit en veiligheid in het door oorlog verscheurde land.    

Lees hier meer over ons werk in Afghanistan

Sinds de onafhankelijkheid van het land in 2011 is er sprake van voortdurend conflict tussen de regering en oppositiegroepen, met meer dan 380.000 slachtoffers tot gevolg. Vredesonderhandelingen hebben eind 2018 geleid tot een fragiel akkoord. Het aantal gevechten is afgenomen, maar geweldsincidenten zijn nog steeds wijdverspreid. Met 1,96 miljoen mensen ontheemd, 2,47 miljoen vluchtelingen en 6,1 miljoen mensen die dringend voedselhulp nodig hebben is het einde van de ellende nog niet in zicht.

Ook al blijft de vrede, lokaal conflict zal er in 2019 voor kunnen zorgen dat tienduizenden mensen opnieuw op de vlucht zullen slaan, met alle gevolgen van dien. Daarnaast blijft een groot deel van de bevolking ook komend jaar last hebben van voedselonzekerheid.

Lees hier meer over ons werk in Zuid Soedan

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In 2018 waren we met 55 projecten in 28 landen actief. Hier gaan we in 2019 mee door om zo nog meer mensen te helpen die dringend onze hulp nodig hebben. Dat kan alleen dankzij jouw steun. Stichting Vluchteling zet zich in en biedt noodhulp aan de meest kwetsbare mensen die te maken hebben oorlog, geweld of natuurrampen. Op de vlucht in eigen land, of daarbuiten.

In 2019 starten of verlengen we in ieder geval projecten in Afghanistan, Bangladesh, Burundi, CAR, DR Congo, Griekenland, Irak, Jemen, Kameroen, Kenia, Nigeria, Oeganda, Somalië, Syrië en Thailand. Daarnaast stelden we recent € 200.000 beschikbaar voor Syrische vluchtelingen in de winterkou in Libanon en € 350.000 voor noodhulp aan vrouwen en kinderen die ontheemd raakten in het noordoosten van Nigeria.

We blijven actief voor vluchtelingen wereldwijd. Bij nieuwe of bestaande crises die verergeren zullen wij er – met jouw hulp – staan. Wil je meer weten over de genoemde projecten en wat wij precies doen? Bekijk dan naar onze landenpagina's.

2019 belooft geen goed jaar te worden voor vluchtelingen en ontheemden wereldwijd, maar samen met jou kunnen wij het verschil maken in het leven van velen. Steun ons, zodat wij noodhulp kunnen blijven bieden, daar waar dit het hardst nodig is.