16-10-2019 | Gezondheid | Kenia

Voedselhulp voor vluchtelingen in Kenia

Kenia is een toevluchtsoord voor honderdduizenden vluchtelingen uit de regio. Tegelijkertijd kampt het land zelf met de nodige problemen. Zo leeft bijna de helft van de bevolking in armoede en lijden miljoenen mensen honger. Stichting Vluchteling helpt onder andere met voedselbonnen.

Op de vlucht voor oorlog en geweld vinden talloze vluchtelingen uit Ethiopië en Somalië een nieuw onderkomen in het noordoosten van Kenia. Met vaak niet meer dan de kleren aan hun lijf, komen zij terecht in gastgemeenschappen in de provincie Mandera. In het gebied zijn geen officiële opvangkampen. De ruim 13.000 huishoudens, voornamelijk vrouwen en kinderen, vinden onderdak in eenvoudige of vervallen hutten. Soms is hun 'thuis' zelfs niet meer dan een schuilplaats gemaakt van flarden gescheurde kleding, struiken en oude plastic platen die nauwelijks bescherming bieden. 

Er wordt hier weinig tot geen hulp geboden aan vluchtelingen en ontheemden en de meeste hulp komt van lokale gemeenschappen. Stichting Vluchteling is er voor deze kwetsbare groep mensen, wij bieden deze gezinnen onder andere toegang tot gezonden voeding. We delen voedselbonnen uit zodat elk gezin zelf dat kan inkopen wat nodig is. Bijvoorbeeld aan de 30-jarige Khadijah. Zij is met haar man en vijf kinderen uit Ethiopië gevlucht voor binnenlandse conflicten. 

Khadijah (30)

Vluchtte met haar gezin naar Kenia

Khadijah

Samen met mijn man en onze vijf kinderen vluchtte ik uit Ethiopië. Ons jongste kind is nog maar tien maanden, de oudste is nu elf jaar. Thuis hadden we geiten waarvan we konden leven. Nu hebben we niks meer, we moesten alles achterlaten. Met de voedselbonnen die we nu krijgen, kan ik voor ons gezin weer genoeg te eten kopen.

Lees meer over onze hulp in Kenia

Khadijah kan haar gezin weer te eten


kenia 2

Met voedselbonnen kan Khadijah zelf boodschappen doen

In een lokale winkel kan Khadijah haar voedselbonnen besteden. Voor haar gezin neemt ze 3 liter kookolie mee, 5 kilo suiker, 10,5 kilo rijst, 7,5 kilo pasta en 5 kilo tarwemeel. Thuis in Ethiopië had ze een paar geiten waar ze van leefde, maar ze heeft alles achter moeten laten door het geweld daar.

kenia 3

Als ze alle boodschappen heeft ingeladen in een kruiwagen, loopt Khadijah terug naar haar gezin

Haar 10 maanden oude baby kraait op haar rug van plezier. Het is wel een enorme last die ze meeneemt, maar dat neemt ze op de koop toe. Haar tijdelijk onderkomen is niet in een vluchtelingenkamp, maar in een dorp waar de mensen die er al wonen haar hartelijk hebben ontvangen.


kenia 4

Het gezin van Khadijah mist hun thuis in Ethiopië maar is blij met het veilige onderkomen in Kenia


Ze missen hun thuis, maar weten zich ook getroost en beschermd door de gemeenschap in het dorp, waar ze even op adem komen van de hevige oorlog in hun moederland.

Stichting Vluchteling heeft ook het tentzeil voor op het huis van de familie geregeld, jerrycans om water mee te halen, muggennetten, slaapmatten, en zeep.

Ja, ik help mee!

Geef meer dan je medelijden

 • ?

  Draag bij aan de kosten voor medicijnen en medische hulp voor een heel gezin.

  10,00
 • ?

  Draag bij aan voedselbonnen waarmee een gezin 3 maanden lang maïs, rijst, bonen, olie, suiker, tarwemeel en pasta kan kopen.

  25,00
 • ?

  Draag bij aan o.a. voorlichting en bewustwording over hygiëne, het aanleggen van wc’s en douches, en de distributie van basisbenodigdheden zoals zeep, emmers en tandpasta.

  45,00
 • ?

  Draag bij aan traumabegeleiding voor vluchtelingen die te maken hebben gehad met fysiek of mentaal geweld.

  60,00
 • ?

  Draag bij aan financiële ondersteuning. Hiermee stel je een vluchteling in staat om zelf te bepalen waar het geld het hardst nodig is. Wellicht voor een tent of als bijdrage voor de huur van een kamer.

  100,00
 • ?

  Draag bij aan de aanleg van een waterput. Met een waterput kunnen we ongeveer 10 gezinnen met in totaal 50 personen voorzien van schoon drinkwater.

  300,00

De foto's zijn van onze collega Ester van den Berg, die onlangs een werkbezoek aflegde om er zeker van te zijn dat we de vluchtelingen daar goed helpen.