10-10-2019 | Bescherming

Turks offensief in Syrië: 1,6 miljoen burgers in nood

Stichting Vluchteling maakt zich ernstige zorgen over de recente ontwikkelingen in Syrië. ‘Wij vrezen voor de grote impact van deze escalatie op burgers', zegt Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

Door de start van het Turkse offensief in Syrië afgelopen woensdag, is het leven van 1,6 miljoen burgers in het noordoosten van Syrië in gevaar. Al zo’n 200.000 mensen moesten de afgelopen dagen noodgedwongen op de vlucht slaan. 

Bovendien zijn veel Jezidi’s, die onlangs zijn vrijgekomen uit IS-gevangenkampen, als de dood om weer in handen te vallen van recent ontsnapte IS-strijders. De opvangkampen in de omliggende gebieden zijn ook overbelast en elke nieuwe verplaatsing van vluchtelingen zal de humanitaire hulpverlening verder bemoeilijken.

Ziekenhuizen zijn dicht, en de hulpverleners die nog in staat zijn gewonden te verzorgen, hebben nauwelijks middelen. Een waterstation voor het gouvernement Hassakeh is deze week gebombardeerd. Veel burgers moesten halsoverkop hun huis verlaten en zijn op de vlucht geslagen naar onder meer Raqqa. Deze stad is compleet verwoest door de strijd tegen IS. Daardoor zijn huisvesting en elektriciteit beperkt in Raqqa en de stad ligt bezaaid met niet-ontplofte mijnen.

Wat doet Stichting Vluchteling?

We blijven de situatie in het noordoosten van Syrië op de voet volgen. Al sinds 2012 bieden we hulp in Syrië. Vorig jaar hebben we al vele duizenden vluchtelingen geholpen in het land. In het noordoosten van Syrië bieden we gezondheidszorg, contant geld en psychosociale ondersteuning. Op 15 oktober hebben we helaas noodgedwongen moeten besluiten om de noodhulp in Al Hol kamp stop te zetten.


We houden je op de hoogte. Volg onze website voor het laatste nieuws.

 

(Fotocredit: Eddy van Wessel)