Al 165.000 ontheemden in Syrië als gevolg van Turks offensief: extra noodhulp nog steeds erg moeilijk

Sinds het begin van het Turkse offensief in Syrië op woensdag 9 oktober jl., zijn 176.000 mensen, waaronder 80.000 kinderen, op de vlucht geslagen. Inmiddels zijn ook 7.230 mensen naar buurland Irak gevlucht. Vanwege de veiligheidsrisico’s in het noordoosten van Syrië, de onvoorspelbaarheid van de situatie, maar ook door de slechte toegankelijkheid is het verlenen van hulp ingewikkeld.

Vorige week heeft onze hulpverlening in het noordoosten van Syrië enkele dagen stil gelegen. De veiligheid van de medewerkers kon niet worden gegarandeerd. Inmiddels is de hulpverlening weer gedeeltelijk opgestart. Stichting Vluchteling deelt voedselpakketten uit en werkt aan de bescherming van getraumatiseerde kinderen in o.a. de kampen Mahmoudli en Abu Khasheb. Ook in Al Hol, het kamp waar voornamelijk IS-families worden opgevangen, bieden we inmiddels weer gezondheidszorg. De distributie van voedselpakketten in Mahmoudli kamp en de collectieve opvangcentra in de stad Mabada is ononderbroken doorgegaan. In het gebied langs de Turkse grens delen we inmiddels voedselpakketten uit aan mensen die recent ontheemd zijn geraakt als gevolg van het Turkse offensief.

Bij het verlenen van noodhulp in een situatie als deze bekijken we elke dag opnieuw waar hulp nodig is, hoe de mensen kunnen worden bereikt en hoe de veiligheid van de medewerkers kan worden gegarandeerd. Net als veel andere  hulporganisaties, kunnen wij alleen in de gebieden werken die niet gecontroleerd worden door Syrische autoriteiten. Wij zijn actief in de provincies Idlib, Raqqa, Deir ez-Zor en Hassakeh. Dagelijks passen we onze inzet aan de omstandigheden aan.

Kaart van Syrië

De ligging van Syrië in het Midden-Oosten en de provincies waar wij momenteel werkzaam zijn. 
Hoe kun jij helpen? 
Onze hulpverlening in Syrië wordt uit bestaande bijdragen gefinancierd. Donaties zijn natuurlijk altijd van harte welkom. Op dit moment is er echter nog geen mogelijkheid tot grootschalige uitbreiding van de noodhulpverlening in Syrië. Daarom zijn wij nog geen actie gestart om specifiek geld in te zamelen voor de ontheemden in Syrië. Zodra dit wel mogelijk is, hoor je dit meteen van ons.

We blijven de situatie in Syrië op de voet volgen en houden je op onze website en social media kanalen op de hoogte.

Ja, ik help mee!

Geef meer dan je medelijden

 • ?

  Draag bij aan de kosten voor medicijnen en medische hulp voor een heel gezin.

  10,00
 • ?

  Draag bij aan voedselbonnen waarmee een gezin 3 maanden lang maïs, rijst, bonen, olie, suiker, tarwemeel en pasta kan kopen.

  25,00
 • ?

  Draag bij aan o.a. voorlichting en bewustwording over hygiëne, het aanleggen van wc’s en douches, en de distributie van basisbenodigdheden zoals zeep, emmers en tandpasta.

  45,00
 • ?

  Draag bij aan traumabegeleiding voor vluchtelingen die te maken hebben gehad met fysiek of mentaal geweld.

  60,00
 • ?

  Draag bij aan financiële ondersteuning. Hiermee stel je een vluchteling in staat om zelf te bepalen waar het geld het hardst nodig is. Wellicht voor een tent of als bijdrage voor de huur van een kamer.

  100,00
 • ?

  Draag bij aan de aanleg van een waterput. Met een waterput kunnen we ongeveer 10 gezinnen met in totaal 50 personen voorzien van schoon drinkwater.

  300,00