09-10-2019 | Gezondheid

Koningin Maxima bezoekt Stichting Vluchteling op gezondheidscongres

Koningin Maxima heeft tijdens de conferentie voor Mental Health and Psychosocial Support in het Amsterdamse Tropenmuseum een bezoek gebracht aan Stichting Vluchteling. Dit deed zij in het bijzijn van minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De koningin kreeg een concept te zien van een nieuwe gezondheidsapp voor vluchtelingen. Deze wordt momenteel ontwikkeld in samenwerking met het Joep Lange Institute.

Het Joep Lange Institute en Stichting Vluchteling hebben een concept bedacht voor een innovatieve gezondheidsapp voor mensen in vluchtelingenkampen die lijden aan mentale problemen en chronische ziektes zoals diabetes en hoge bloeddruk. De app bevat het elektronische patiëntendossier, een chatfunctie en de mogelijkheid om zelf de lichamelijke en geestelijke toestand bij te houden. Dit maakt deze nieuwe gezondheidsapp uniek. De patiënt bepaalt zelf wie hij toegang wil geven tot zijn medische informatie.

Eén van de unieke elementen aan de app is dat de gebruiker zijn medische situatie kan bijhouden. De hoogte van de bloeddruk bijvoorbeeld, of stemmingswisselingen bij getraumatiseerde vluchtelingen. Daarnaast kan de gebruiker dankzij de chatfunctie direct vragen stellen of overleggen met gezondheidswerkers. Negentig procent van de zeventig miljoen vluchtelingen wereldwijd heeft toegang tot een telefoon, de helft bezit een smartphone. Dit maakt het mogelijk om een grote groep mensen via deze digitale weg medische ondersteuning te bieden.

De conferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale zorg in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, is georganiseerd door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ten minste één op de vijf mensen die een oorlog of een ramp heeft meegemaakt, ontwikkelt een psychische stoornis. Tijdens deze internationale conferentie spreken deskundigen, beleidsmakers, politici en ervaringsdeskundigen uit crisissituaties over de psychische impact van oorlog, geweld en natuurrampen.