Portret Tineke Ceelen
28-10-2019

"Ik heb nog altijd geen enkel gevoel van ook maar enige sympathie of begrip voor de vrouwen van de IS"

‘Zak er maar in’, beschrijft mijn diepste gevoelens nog altijd uitstekend, een half jaar nadat ik de IS families bezocht in Al Hol kamp in Syrië. De reactie van Tineke Ceelen op de open brief van Leon Verdonschot in Nieuwe Revu op 25 oktober 2019.

Den Haag, 28 oktober 2019

Beste Leon Verdonschot,

Laat mij u verzekeren, ik heb nog altijd geen enkel gevoel van ook maar enige sympathie of begrip voor de vrouwen van de Islamitische Staat. En al helemaal niet voor de vrouwen die uit Europa naar hun zogenaamde kalifaat afreisden, waaronder vele Nederlanders. ‘Zak er maar in’, beschrijft mijn diepste gevoelens nog altijd uitstekend, een half jaar nadat ik de IS-families bezocht in Al Hol kamp in Syrië.

Kwaad laat zich niet met kwaad vergelden

Ik hoop echter dat de rechter die zich op 1 november buigt over de eis van deze vrouwen teruggehaald te worden naar Nederland op straffe van een dwangsom, zijn uitspraak zal baseren op de wet, en niet op zijn onderbuikgevoel. Oog om oog tand om tand voelt goed, voor de korte termijn, maar kwaad laat zich niet met kwaad vergelden.

Nederland zou er goed aan doen verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen burgers. We kunnen wel willen dat IS-strijders en hun vrouwen in Syrië of Irak berecht worden, we weten dat dat niet gaat gebeuren. De Yezidi slachtoffers, wiens hartverscheurende verhalen mij nog regelmatig uit mijn slaap houden, hebben het recht te weten wat er met hun geliefden is gebeurd, en het recht dat de daders van het onmetelijke leed dat hen werd aangedaan, worden gestraft. Haal hen terug, berecht hen, straf hen, in plaats van de Koerden en hulpverleners met de leden van deze moorddadige extremistische bende op te zadelen. En zorg dat hun kinderen zo snel mogelijk weer in een gezonde omgeving opgroeien, voor we geconfronteerd worden met een hele nieuwe generatie terroristen die we onder onze ogen lieten radicaliseren.

Morele standaarden koesteren

We kunnen wensen dat de Nederlandse IS-strijders en hun families door hen in Syrië te laten en te negeren, in rook opgaan. Ik kan u garanderen dat dat niet gaat gebeuren. Ik hoop dat we ook met het oog op de onvoorstelbare wreedheden waarvoor zij mede verantwoordelijk gehouden worden, vast zullen blijven houden aan onze morele standaarden. Dat maakt ons anders, ik durf gerust te zeggen beter, dan zij, en dat moeten we koesteren.

Tineke Ceelen

Lees de open brief van Leon Verdonschot terug.