De afgelopen drie maanden zijn daar 35.000 nieuwe vluchtelingen aangekomen, die dringend bescherming en medische hulp nodig hebben. Vooral meisjes en vrouwen worden met de hulp van Stichting Vluchteling bereikt. Daarbovenop ontvangen de meest kwetsbare gezinnen financiële steun door middel van maandelijkse toelagen, waarmee zij zelf eten, huisvesting, of andere noodhulpgoederen kunnen bekostigen.
Er verblijven nu al ruim 360.000 vluchtelingen uit Venezuela in de hoofdstad van Colombia, waar 7 miljoen mensen wonen. De noodhulp van Stichting Vluchteling voor vluchtelingen in de grote stad bestaat met name uit zwangerschapszorg, het voorkomen en behandelen van hiv en andere geslachtsziektes, maar ‘we gaan er ook meisjes en vrouwen mee helpen die op de vlucht met seksueel geweld te maken hebben gehad’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die deze week vluchtelingen in Colombia bezoekt, ‘en hen medisch en psychisch ondersteunen’, voegt ze eraan toe.
Vandaag werd bekend dat er volgend jaar naar verwachting in totaal 6,5 miljoen mensen uit Venezuela gevlucht zullen zijn, en daarmee is het de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. ‘We zien steeds meer beperkingen voor vluchtelingen uit Venezuela’, aldus Stichting Vluchteling, ‘en in Colombia, Ecuador en Peru, waar de meeste vluchtelingen worden opgevangen, steekt steeds vaker xenofobie de kop op'.
Vele duizenden maken net als Vanessa de oversteek vanuit Venezuela over de grens met Colombia. Ze lopen dagen achter elkaar, slapen noodgedwongen op straat en hebben weinig tot niets te eten. De baby van Vanessa is ziek en heeft medicijnen nodig.
60 procent van alle vluchtelingen in de wereld, en 80 procent van alle ontheemden, vindt bescherming in stedelijke gebieden.