Extra noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in hoofdstad Colombia

Stichting Vluchteling stelt per direct 300.000 euro beschikbaar voor medische en financiële noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in de hoofdstad van Colombia, Bogotá.

De afgelopen drie maanden zijn daar 35.000 nieuwe vluchtelingen aangekomen, die dringend bescherming en medische hulp nodig hebben. Vooral meisjes en vrouwen worden met de hulp van Stichting Vluchteling bereikt. Daarbovenop ontvangen de meest kwetsbare gezinnen financiële steun door middel van maandelijkse toelagen, waarmee zij zelf eten, huisvesting, of andere noodhulpgoederen kunnen bekostigen.

Er verblijven nu al ruim 360.000 vluchtelingen uit Venezuela in de hoofdstad van Colombia, waar 7 miljoen mensen wonen. De noodhulp van Stichting Vluchteling voor vluchtelingen in de grote stad bestaat met name uit zwangerschapszorg, het voorkomen en behandelen van hiv en andere geslachtsziektes, maar ‘we gaan er ook meisjes en vrouwen mee helpen die op de vlucht met seksueel geweld te maken hebben gehad’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die deze week vluchtelingen in Colombia bezoekt, ‘en hen medisch en psychisch ondersteunen’, voegt ze eraan toe.

Vandaag werd bekend dat er volgend jaar naar verwachting in totaal 6,5 miljoen mensen uit Venezuela gevlucht zullen zijn, en daarmee is het de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. ‘We zien steeds meer beperkingen voor vluchtelingen uit Venezuela’, aldus Stichting Vluchteling, ‘en in Colombia, Ecuador en Peru, waar de meeste vluchtelingen worden opgevangen, steekt steeds vaker xenofobie de kop op'. 

Vanessa loopt al 4 dagen, op zoek naar medicijnen voor haar kindje 

Vele duizenden maken net als Vanessa de oversteek vanuit Venezuela over de grens met Colombia. Ze lopen dagen achter elkaar, slapen noodgedwongen op straat en hebben weinig tot niets te eten. De baby van Vanessa is ziek en heeft medicijnen nodig. 

Vanessa met haar baby onderweg vanuit Venezuela naar Colombia. Ze loopt al dagen achtereen, op zoek naar eten, onderdak en medicijnen voor haar kind. 

60 procent van alle vluchtelingen in de wereld, en 80 procent van alle ontheemden, vindt bescherming in stedelijke gebieden.

Ja, ik help mee!

Geef meer dan je medelijden

 • ?

  Draag bij aan de kosten voor medicijnen en medische hulp voor een heel gezin.

  10,00
 • ?

  Draag bij aan voedselbonnen waarmee een gezin 3 maanden lang maïs, rijst, bonen, olie, suiker, tarwemeel en pasta kan kopen.

  25,00
 • ?

  Draag bij aan o.a. voorlichting en bewustwording over hygiëne, het aanleggen van wc’s en douches, en de distributie van basisbenodigdheden zoals zeep, emmers en tandpasta.

  45,00
 • ?

  Draag bij aan traumabegeleiding voor vluchtelingen die te maken hebben gehad met fysiek of mentaal geweld.

  60,00
 • ?

  Draag bij aan financiële ondersteuning. Hiermee stel je een vluchteling in staat om zelf te bepalen waar het geld het hardst nodig is. Wellicht voor een tent of als bijdrage voor de huur van een kamer.

  100,00
 • ?

  Draag bij aan de aanleg van een waterput. Met een waterput kunnen we ongeveer 10 gezinnen met in totaal 50 personen voorzien van schoon drinkwater.

  300,00