19-01-2019

Waarom lopen we van Kamp Westerbork naar Groningen tijdens de Nacht van de Vluchteling?

Waarom lopen we van Kamp Westerbork naar Groningen tijdens de 10e editie van de Nacht van de Vluchteling? In 2019 is het 80 jaar geleden dat Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork gebouwd werd voor de opvang van Joodse vluchtelingen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt gedurende dit hele jaar aandacht aan deze ontstaansgeschiedenis.

Stichting Vluchteling, opgericht en nog jarenlang geleid door verzetshelden Gerrit Jan van Heuven Goedhart en Cees Brouwer, heeft vanuit dit verleden een hechte samenwerking met het herinneringscentrum. We organiseerden eerder samen lezingen en tentoonstellingen over vluchtelingen toen, en vluchtelingen nu.

In het licht van deze samenwerking en het themajaar van het herinneringscentrum, is besloten éénmalig een speciale editie van de Nacht van de Vluchteling te laten starten vanaf het herinneringscentrum. Hiermee besteden we aandacht aan de periode dat Westerbork een vluchtelingenkamp was. Vanzelfsprekend zal de organisatie van het evenement ingetogen en gepast zijn.

Nacht van de Vluchteling

Het doel van de Nacht van de Vluchteling is om aandacht te vragen voor miljoenen vluchtelingen die wereldwijd van huis en haard verdreven zijn, en om zoveel mogelijk geld op te halen om hen te helpen. Dit wordt gedaan met een indrukwekkende sponsorloop van 10, 20 en 40 km met duizenden lopers in het holst van de nacht over bijzondere routes. Momenteel zijn ruim 68 miljoen mensen in de wereld op de vlucht. Veruit de meeste van hen worden 'in de regio' opgevangen, maar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Stichting Vluchteling is de organisatie achter dit evenement.

De officiële inschrijving voor de Nacht van de Vluchteling 2019 is afgelopen week gestart via nachtvandevluchteling.nl. Het nationale evenement zal plaatsvinden in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni en vindt dit jaar voor de 10e keer plaats.