21-01-2019

Vluchtelingen in Libanon: jouw hulp is nog steeds hard nodig!

Stichting Vluchteling stelt per direct 200.000 euro uit haar eigen reserves beschikbaar om nu direct noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon te bieden. Winterstormen, gepaard met zware regen- en sneeuwval, hebben de levens van duizenden kwetsbare Syrische vluchtelingen in Libanon ernstig ontwricht.

>>>> Let op!  Jouw hulp is nog steeds heel hard nodig. Om direct noodhulp te bieden heeft Stichting Vluchteling de eerste kosten op zich genomen. We kunnen simpelweg niet wachten, we moeten nú in actie komen.  Wij zijn alvast begonnen, maar met jouw steun kunnen we deze mensen die het ijskoud hebben blijven helpen. Help mee en doneer. <<<<    

Dramatische noodsituatie

Provisorisch gebouwde onderkomens zijn ondergelopen, lekken, of zijn door de wind verwoest. ‘Vrijwel geen enkele vluchteling beschikt over de middelen om deze dramatische noodsituatie op te vangen,'  zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die momenteel o.a. door Libanon en Jordanië reist. Kinderen op blote voeten in de vrieskou, natte matrassen en kleding, vluchtelingen die plastic verbranden om hun tent te verwarmen, gebrek aan middelen om een arts te bezoeken of medicijnen te kopen, en wanhoop alom, in dit achtste jaar van de Syrische oorlog.

'Vrijwel geen enkele vluchteling beschikt over de middelen om deze dramatische noodsituatie op te vangen’

Dit weekend riep de Libanese president Aoun de internationale gemeenschap op om terugkeer naar Syrië te faciliteren van de naar schatting 1,5 miljoen Syriërs in Libanon. Vrijwel geen enkele vluchteling die Ceelen sprak is van plan op korte termijn naar huis terug te keren. Dreigende dienstplicht voor mannen, angst voor repercussies van het Assad regime, ontbrekende gezondheidszorg en scholing, of verwoeste huizen worden als redenen genoemd om de voorkeur te geven aan de erbarmelijke opvang in Libanon boven een terugkeer naar huis. Ook daarom blijft steun van de internationale gemeenschap noodzakelijk.

Ceelen, die ter plekke besloot alle inwoners van een vluchtelingenkamp van schoenen te voorzien, roept op tot blijvende solidariteit, ‘óók na 8 jaar oorlog’, met de Syrische vluchtelingen. ‘Deze mensen staan letterlijk met hun blote voeten in het ijskoude smeltwater. We moeten ze helpen.'

‘Zij weten zelf het best wat zij het meest urgent nodig hebben, zoals nieuwe matrassen, tentzeilen, kleding of medicijnen’

De 200.000 euro van Stichting Vluchteling zal besteed worden aan kleine noodbudgetten voor vluchtelingengezinnen. ‘Zij weten zelf het best wat zij het meest urgent nodig hebben, zoals nieuwe matrassen, tentzeilen, kleding of medicijnen’, aldus Ceelen vanuit Libanon.