30-01-2019 | Bescherming

Kinderpardon: ‘Kwetsbare mensen kan je niet tegen elkaar uitruilen’

Stichting Vluchteling spreekt zich krachtig uit tegen het voorgestelde plan van het kabinet om aanzienlijk minder vluchtelingen op te nemen, die zich in de meest kwetsbare posities bevinden. Het gaat om vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun eigen land en die ook niet kunnen blijven in het land waar ze nu worden opgevangen. Directeur Tineke Ceelen: ‘Kwetsbare mensen kan je niet tegen elkaar uitruilen’.

Stichting Vluchteling wil juist meer medemenselijkheid, met de meest kwetsbare vluchtelingen

Ceelen: ‘Als onderdeel van het kinderpardon-akkoord willen de regeringspartijen 250 vluchtelingen minder opnemen uit oorlogsgebieden en hun buurlanden’. ‘Stel je voor dat je als vluchteling echt geen kant meer op kan, denk bijvoorbeeld aan vrouwen die slachtoffer zijn van extreem geweld, of vluchtelingen die medische zorg nodig hebben die niet beschikbaar is in het land waar ze worden opgevangen. Waar moeten deze meest kwetsbare mensen naartoe?’

Directeur Tineke Ceelen: ‘Kwetsbare mensen kan je niet tegen elkaar uitruilen’

Ceelen vindt dit besluit ‘kleinzielig en zeer beschamend’. ‘Deze mensen zijn door de VN Vluchtelingenorganisatie geselecteerd als de meest kwetsbare, meest schrijnende gevallen, die ook gevaar lopen in hun opvangland. We moeten er niet minder, maar juist meer opvangen in Nederland’, zegt Ceelen. Zij is zelf net terug uit het Midden-Oosten ‘waar vluchtelingen zijn ingesneeuwd en weggespoeld, en nauwelijks hulp krijgen. ‘Deze oneindige ellende is onbeschrijfelijk’, aldus Ceelen.

Stichting Vluchteling vraagt zich af hoe deze nieuwe afspraken zich verhouden tot het kabinetsbeleid om landen te ondersteunen die al honderdduizenden, of soms miljoenen, vluchtelingen opvangen, 'en dat wij in Nederland de meest kwetsbare mensen opvangen, die nergens anders terecht kunnen’, volgens Ceelen. ‘We hebben in ieder geval onze noodhulp opgeschroefd uit onze reserves, en we hopen dat de mensen in het land ons werk, juist in deze barre tijden, daar extra steunen’, zegt Ceelen.