header-landenpagina-Syrie-verslagen-stichtingvluchteling
12-09-2018 | Syrië

Syrië: de volgende humanitaire crisis in Idlib?

De afgelopen maanden zijn tegenstanders van het regime van Assad in Syrië samengebracht in de provincie Idlib in het noorden van Syrië aan de grens met Turkije. Afgelopen weekend startten Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen een offensief door doelen in het zuiden van Idlib – het laatste grote bolwerk van de rebellen – te bombarderen. Een humanitaire crisis dreigt.
  • In Idlib wonen ongeveer 3 miljoen mensen. De helft van hen is kind.
  • De medische zorg in Idlib is van slechte kwaliteit. Veel medische faciliteiten zijn in het verleden doelwit geweest van aanslagen.
  • Stichting Vluchteling roept de Syrische overheid, Rusland en haar bondgenoten op om te werken aan een diplomatieke oplossing voor het conflict om honderdduizenden burgers te beschermen die anders vast komen te zitten in het gevecht.

Het offensief in de Syrische provincie Idlib kan leiden tot een van de grootste humanitaire crises in Syrië sinds de start van de burgeroorlog, zeven jaar geleden. Lees hier wat je moet weten over Idlib en de gevolgen van het offensief voor de 3 miljoen burgers die daar in de val zitten.

Waar is Idlib?

Idlib ligt in het Noordwesten van Syrië. Deze provincie is het laatste gebied dat in handen is van de Syrische verzet. In de provincie wonen ongeveer 3 miljoen burgers. Bijna de helft hiervan is kind.

Wat gebeurt er in Idlib?

De afgelopen dagen komen er meldingen binnen van luchtaanvallen in Idlib. Dit kan het startschot zijn van een offensief geleid door de Syrische overheid met steun van Rusland en haar bondgenoten om weer controle te krijgen over de provincie. Veel van de burgers in Idlib zijn eerder gevlucht voor geweld en bombardementen uit andere delen van Syrië en houden hun hart vast nu de troepen van de Syrische regering dichterbij komen. De strijd in Idlib kan de laatste grote slag zijn in een burgeroorlog die nu in haar achtste jaar zit.

Wat is de humanitaire situatie in Idlib?

Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Idlib zijn eerder gevlucht vanuit andere delen van Syrië. Gevlucht voor oorlog, geweld en bombardementen. Circa 275.000 mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden in zelf opgezette tentenkampen. Deze kampen hebben vaak geen schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen. Meer dan 1,7 miljoen mensen in de regio zijn afhankelijk van voedselhulp.

Ongeveer de helft van de mensen in de provincie Idlib heeft genoeg voedsel om de dag door te komen. Ongeveer 5 procent van de Syriërs in Idlib werken voor gemiddeld 40 dollar per maand. 1 op de 5 families moeten daarnaast iemand ondersteunen die gehandicapt is of te maken heeft met een chronische ziekte (IRC survey, 2017). 

Daarnaast is de gezondheidssituatie in Idlib slecht. Er is een groot tekort aan medische voorzieningen. Veel gezondheidsposten en ziekenhuizen zijn in het verleden het doelwit geweest van aanslagen. De aanhoudende onveiligheid beperkt hulpverleners om meer mensen te bereiken met noodzakelijke zorg.

800.000 mensen op de vlucht

De Verenigde Naties waarschuwen dat meer dan 800.000 mensen mogelijk hun toevlucht zullen zoeken over de grens met Turkije, op de vlucht voor de bombardementen en het naderende grondoffensief. We wachten de ontwikkelingen in Idlib in spanning af en werken samen met onze het partner International Rescue Committee om nieuwe vluchtelingen de hulp te bieden die zij nodig hebben. Wordt vervolgd.