header-landenpagina-griekenland-idomeni-stichtingvluchteling
26-09-2018

Kamp Moria: 72 vluchtelingen op 1 toilet

Uit een nieuw rapport dat we vandaag publiceren, blijkt dat onze noodhulpteams op het Griekse Lesbos onder extreme druk moeten werken. Maar het ergste is dat steeds meer paniek, apathie, en woede onder vluchtelingen heerst, die nu al jaren zijn gestrand in het kamp Moria. In vluchtelingenkamp Moria is er voor elke 72 vluchtelingen maar 1 toilet. 84 vluchtelingen delen 1 douche. Iedereen moet vechten voor alles terwijl de omstandigheden steeds slechter worden.

Ons rapport met aanbevelingen voor kampmanagers, de VN, de Griekse regering, en de EU in Brussel: lees het volledige rapport hier (Engels).

In vluchtelingenkamp Moria is er voor elke 72 vluchtelingen maar 1 toilet. 84 vluchtelingen delen 1 douche. Iedereen moet vechten voor alles terwijl de omstandigheden steeds slechter worden. De paniek, apathie en woede die heerst onder de vluchtelingen op de Griekse eilanden is groot. Veel van hen zijn al jaren gestrand in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Moria is opgezet voor 3.100 vluchtelingen. Maar er verblijven er nu bijna 3 keer zoveel, zo'n 8.500.

Wat doet Stichting Vluchteling voor de vluchtelingen in Griekenland?

Stichting Vluchteling biedt samen met het International Rescue Committee (IRC) in 2018 een omvangrijk programma voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening (MHPSS) aan vluchtelingen en asielzoekers op de eilanden Lesbos en Chios. Lees meer over dit project hier: Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland. Meer dan 60 procent van hen heeft een depressie of loopt rond met de gedachte aan zelfmoord. We helpen met man en macht, en we verzorgen vooral kinderen, vrouwen en LHBT'ers in geestelijke nood. Seksueel geweld komt voor onder de helft van alle vluchtelingen, mannen en vrouwen. 

Levensgevaarlijke situaties  

Elke dag is het onzeker of er genoeg te eten en te drinken is. Duizenden vluchtelingen staan al om 4 uur ’s ochtends op om niet zonder lege maag de dag te hoeven starten. De rijen zijn lang, en honderden mensen gaan vaak al in de nacht in de rij slapen. De meest kwetsbare vluchtelingen gaan niet in de rij staan, omdat ze bang zijn voor vechtpartijen die regelmatig uitbreken, met als gevolg dat ze de hele dag honger hebben. Veel vluchtelingen proberen zelf hun eten te maken, maar zonder adequate kookgelegenheden, ontstaan er levensgevaarlijke situaties met gasstelletjes en open vuur. De omstandigheden in Moria zijn niet verbeterd sinds november 2016, toen een vrouw en haar dochter zijn omgekomen bij een ontploffing van een gastank in hun tent.

72 mensen delen 1 toilet, 84 mensen delen 1 douche

Er zijn bij lange na niet voldoende toiletten en de chemische opvangbakken voor ontlasting overstromen voortdurend. In kamp Moria delen 72 mensen 1 toilet, en 84 mensen een douche. Dit is ver beneden de aanbevolen humanitaire richtlijnen in noodsituaties, terwijl het water regelmatig wordt afgesloten, wat lange rijen veroorzaakt, de gezondheid bedreigt, en nog meer spanningen veroorzaakt. Lees ons rapport met aanbevelingen voor kamp managers, de VN, de Griekse regering en de EU in Brussel en laat ons weten wat je ervan vindt. Lees het rapport hier  (Engels). 

Achtergrond informatie 

De situatie in Griekenland is een gevolg van de vluchtelingencrisis die ontstond rond 2013, soms ook wel de Europese vluchtelingencrisis, vluchtelingenstroom of Europese migratiecrisis genoemd. Het beeld dat door de media naar buiten werd gebracht was die van bootvluchtelingen in kleine rubberbootjes die de Middellandse Zee overstaken op zoek naar een betere toekomst. Veel mensen wilden graag de vluchtelingen helpen die in Griekenland op de verschillende eilanden aankwamen (welke eilanden in Griekenland? Vooral Chios en Lesbos). Deze vorm van vrijwilligerswerk - het helpen van vluchtelingen als vrijwilliger in Griekenland en daarbuiten - was tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis zeer populair. In 2017 riepen wij samen met een aantal andere organisaties op om de situatie in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden snel en sterk te verbeteren. Ondanks onze herhaalde verzoeken is in 2018 de situatie nog steeds niet verbeterd.