03-08-2018 | Afghanistan

IRC-collega omgekomen tijdens aanslag in Afghanistan

Op zijn minst 15 mensen werden vermoord tijdens een aanslag op het kantoor van het Ministerie voor Vluchtelingen op dinsdag 31 juli in Jalalabad, Afghanistan. Nog veel meer mensen raakten gewond.

Onze collega Fareedullah (Fareed) Noori van het International Rescue Committee (IRC) kwam om toen een autobom afging, gevolgd door een vuurgevecht van enkele uren. Ook Fariha Sundus, die sinds een week niet meer werkzaam was voor het IRC, overleefde de aanslag niet.

Fareed werkte sinds 2010 voor het IRC in Afghanistan als ingenieur op het gebied van Water, Sanitatie en Hygiëne. Op het moment van de aanslag vertegenwoordigde hij het IRC bij een spoedvergadering op het Ministerie voor Vluchtelingen. Hij laat vier kinderen achter, twee jongens en twee meisjes, allemaal jonger dan 9 jaar.

Fariha werkte tot zeer recent als Monitoring en Support Officer voor het IRC. Zij representeerde haar nieuwe organisatie tijdens de vergadering. Ze stond bekend als de leider van het team en viel op vanwege haar inzet voor gender gelijkheid.

We veroordelen deze misselijkmakende aanslag op een humanitaire vergadering, waar hulpverleners en overheidsfunctionarissen bijeenkwamen om te praten over de beste manier om kwetsbare Afghanen te helpen.

Sanna Johnson (IRC Vice-President Regio Azië): ‘We zijn kapot van het verlies van Fareed en we doen er alles aan om zijn familie en IRC-collega's in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Hulpverleners mogen nooit een doelwit zijn en de dood van Fareed is een al te pijnlijk voorbeeld van de buitengewone risico's die IRC-hulpverleners nemen om de levens van de meest kwetsbaren in hun gemeenschap te verbeteren.’

Door deze gebeurtenis wordt eens te meer pijnlijk duidelijk hoe hard ons werk nodig is. Wij zullen ons met volle kracht blijven inzetten voor de mensen in Afghanistan, waar conflict en instabiliteit humanitaire crises blijven veroorzaken.