02-08-2018 | Laatste update: 03-08-2018 | Bescherming

Hannie van Leeuwen: Verzetsheld, politica, ‘straaljager-Hannie’ en nog veel meer

Verzetsheld, politica, ‘straaljager-Hannie’ en nog veel meer was Hannie van Leeuwen voor haar collega verzetsstrijders, politici in de Eerste en Tweede Kamer, en vooral ook voor de mensen daarbuiten. Tijdgenoot en geestverwant van de grondleggers van Stichting Vluchteling, de verzetshelden Gerrit Jan van Heuven Goedhart en Cees Brouwer, en inspiratie voor vele generaties in Nederland en elders in de wereld. Een groot Nederlander is ons ontvallen.
  • Stichting Vluchteling had in 2010 een historische televisie-uitzending met Hannie van Leeuwen in Tijd voor Max. >> Bekijk de uitzending hier <<

Hannie van Leeuwen, rots in de branding, en steun en toeverlaat voor mensen die haar hulp en solidariteit nodig hadden, en hebben.

Het was een van de vele, mooie en unieke momenten waarop Nederland kon genieten van Hannie van Leeuwen, rots in de branding, en steun en toeverlaat voor mensen die haar hulp en solidariteit nodig hadden, en hebben. Wij herinneren ons de prachtige verhalen die ze in die uitzending vertelde, over haar verzetsstrijd in de Tweede Wereldoorlog, maar ook van daarvoor, hoe zij haar ouders eerde, en erna, hoe zij, door voortschrijdend inzicht, een kompas werd voor jong en oud. Wij willen haar graag herdenken als in deze schitterende Tijd voor Max uitzending, waarin zij als geen ander haar verzetsstrijd, en bijvoorbeeld politieke debatten koppelde aan de solidariteit met vluchtelingen in de wereld. Dank u wel Hannie van Leeuwen!

Rust in vrede.

(beeld RD, Anton Dommerholt)