Nu de Syrische overheid de centrale delen van Syrië in handen heeft, zijn de zuidelijke gebieden in handen van de oppositie het doelwit. Lang was het betrekkelijk rustig in de provincie Dera’a. Sinds 17 juni zet de overheid met steun van de Russische luchtmacht echter een offensief in op dit gebied en de gelijknamige hoofdstad dichtbij de grens met Jordanië.
Inmiddels zijn al zo’n 325.000 mensen uit Dera’a gevlucht. Zo’n 60.000 ontheemden zaten vast in het woestijngebied aan de grens met Jordanië. Ook aan de grens tussen het Syrische en het door Israël geannexeerde gedeelte van de Golanhoogte staan tienduizenden ontheemden. Inwoners van dorpen aan de grens doen wat ze kunnen. Er is een groot gebrek aan eten en onderdak, water en sanitaire voorzieningen.
De mobiele gezondheidskliniek van Stichting Vluchteling en het International Rescue Committee (IRC) verleende medische zorg aan de Syrische ontheemden in het niemandsland op de grens met Jordanie. De condities waren erbarmelijk: er was een groot tekort aan voedsel, water, sanitaire voorzieningen en onderdak. Vrouwen rapporteerden incidenten van seksueel en fysiek geweld, misbruik en oververmoeidheid.
De mobiele kliniek kon helaas maar tijdelijk medische zorg verlenen aan de ontheemden, zoals voor diarree, uitdroging, luchtweginfecties, wonden, hoge bloeddruk en urineweginfecties.
Op 6 juli werd er een overeenkomst gesloten tussen de Syrische overheid en de oppositie, en kwam de grensovergang onder controle van de Syrische overheid. Sindsdien zijn de meeste ontheemden vertrokken uit het gebied.
Het medische team staat nu stand by voor als de situatie weer verandert en medische zorg nodig is aan de grens.
Onze partner het IRC verleent ondertussen ook hulp in het zuiden van Syrie, in de vorm medische zorg via vaste en mobiele klinieken, en economische hulp in de vorm van cash.
Mis helemaal niets van het werk van Stichting Vluchteling, schrijf je in voor onze e-mails.