Ethiopië: bijna een miljoen nieuwe ontheemden door geweld

Bijna een miljoen mensen zijn ontheemd geraakt in de zones Gedeo en West-Guji (op de grens van de regio's SNNPR en Oromia) in Ethiopië door een nieuwe golf van geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het geweld, dat sinds april 2018 al toenam, escaleerde begin juni.

De ontheemden worden opgevangen door familieleden die zelf al kampen met voedseltekorten of in overvolle publieke gebouwen in de dichtstbevolkte gebieden van het land. Er is grote behoefte aan water en sanitaire voorzieningen, voedsel, onderdak, basisvoorzieningen en bescherming.

De noden onder de ontheemden zijn dan ook erg hoog. Stichting Vluchteling is direct begonnen met noodhulp in de vorm van water, gezondheidszorg en basisvoorzieningen, zoals matrassen en dekens. Lees hier verder over hoe we met onze nieuwe projecten op het gebied van water, medische zorg en bescherming de ontheemden in Ethiopië steun bieden.

Achtergrondinformatie

Ethiopië vangt meer dan 900.000 vluchtelingen uit omliggende landen op. Daarnaast zijn er in het land zo’n 1.7 miljoen ontheemden, Ethiopiërs die op de vlucht zijn geslagen binnen eigen land. Delen van het land kampten met ernstige droogte en grote voedseltekorten, terwijl het opkomende regenseizoen en de bijkomende weersomstandigheden nog meer ontheemden veroorzaken. Ook zorgen interne conflicten over land en in de grensgebieden voor veel ontheemden. In 2017 werden 553 opvanglocaties geopend om mensen op de vlucht op te vangen.