27-07-2018 | Gezondheid | Congo

[nieuwe update] Ebola uitbraak in DR Congo officieel voorbij

Stichting Vluchteling stelde in mei 2018 per direct 400.000 euro beschikbaar om het ebolavirus in DR Congo onder controle te krijgen. Directeur Tineke Ceelen zei toen “Als we niets doen, staan opnieuw vele levens op het spel.” Deze week kwam het bericht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat de ebola-uitbraak voorbij is. Al meer dan 42 dagen is er geen nieuwe besmetting geconstateerd. Daarmee zijn veel levens bespaard gebleven. Binnenkort volgt er meer informatie.

UPDATE 1 augustus 2018: helaas hebben wij moeten constateren dat er een nieuwe ebola uitbraak zich heeft voorgedaan in de DR Congo. Ditmaal in een ander deel van het land: Noord-Kivu. Het verband met de ebola uitbraak van eerder dit jaar in de buurt van de stad Mbandaka is niet bewezen. Uiteraard volgt Stichting Vluchteling de situatie op de voet. 

Lees hieronder het originele bericht:

Op 8 mei, een kleine twee weken geleden, werden op het platteland in het noordwesten van Congo de eerste ebola-gevallen bevestigd. Het virus heeft binnen twee weken de dichtbevolkte stad Mbandaka bereikt, waar 1,2 miljoen mensen wonen. Gevreesd wordt dat het virus zich verder verspreid naar hoofdstad Kinshasa en buurland Congo Brazzavile.

‘We moeten snel handelen, denken in dagen, niet in weken. Vele levens staan op het spel’

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO liet gisteren weten dat in Mbandaka 45 mensen verschijnselen van ebola vertonen, dat 14 gevallen in het laboratorium zijn bevestigd en 25 mensen aan de ziekte zijn overleden. De organisatie heeft het gebied uitgeroepen tot de ergste noodsituatie voor de gezondheid, niveau 3. “Het verleden heeft ons geleerd om nu in dagen te denken, en niet in weken,” aldus Tineke Ceelen.

Verdere overdracht voorkomen

We hebben daarom 400.000 euro beschikbaar gesteld voor de bestrijding van het virus en om verdere verspreiding tegen te gaan. “We werken samen met onze partnerorganisatie het Internationale Rescue Committee (IRC), de WHO en de regering van DR Congo,” legt Tineke Ceelen uit. “Samen met de lokale gemeenschap zetten we units op waar patiënten die worden verdacht van ebola worden geisoleerd; werken we aan het voorkomen van de overdracht van het virus en springen we bij in medische posten.”

Eerdere lessen 

Het belang snel te reageren, is een van de evaluatiepunten uit de ebola-uitbraak in 2014 en 2015, te lezen in de in 2016 naar buiten gebrachte The Ebola Lessons Reader. “We moeten nú voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Hoe meer mensen besmet raken, hoe moeilijker het is om het onder controle te krijgen.”

Ruim vier miljoen ontheemden

We zijn samen met het IRC al vele jaren actief in DR Congo, dat al decennia lang kampt met onrust en geweld. Hierdoor telt het land 4,3 miljoen ontheemden, mensen die binnen de landsgrenzen op de vlucht zijn, het grootste aantal in Afrika.

Lees ook:

Meer gevallen van ebola in de grote stad (op nos.nl) met een video over wat ebola ook alweer is

Drie nieuwe gevallen van ebola in Congo (AD.nl)

Statement van de WHO over de ebola-uitbraak in Congo