18-07-2018 | Bescherming

'Verontwaardigd en geschrokken van uitspraken minister Blok'

Op een besloten bijeenkomst heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok opmerkelijke uitspraken gedaan over migratie, vluchtelingen en de multiculturele samenleving. Lees hieronder de reactie op de uitspraken van Minister Blok van Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling:

Bekijk de videobeelden van de uitspraken van minister Blok op de website van televisieprogramma Zembla.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling:

Als onze eigen minister van Buitenlandse Zaken mensen uit elkaar drijft en tegen elkaar opzet, waar moeten we het dan nog zoeken? Waar moet de verbinding dan nog vandaan komen?

'Ik sta echt met mijn oren te klapperen.  Dit zijn hele onheilspellende opmerkingen van uitgerekend de minister die de verantwoordelijkheid heeft om grote internationale problemen van onze tijd op een menswaardige manier op te lossen. In plaats daarvan kiest de minister van Buitenlandse Zaken ervoor om de polarisatie te voeden met spookbeelden over mensen die in wanhoop op onze deuren kloppen op zoek naar hulp en bescherming. Deuren die steeds vaker in hun gezicht worden dichtgesmeten. Als onze eigen minister van Buitenlandse Zaken mensen uit elkaar drijft en tegen elkaar opzet, waar moeten we het dan nog zoeken? Waar moet de verbinding dan nog vandaan komen?'

De uitspraken van Blok druisen in tegen de rechten van mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Dit is een minister onwaardig. Dit staat haaks op alles waar Stichting Vluchteling en – belangrijker nog – het grootste gedeelte van de Nederlanders voor staat: 'van de volwassen bevolking vindt 77 procent dat Nederland vluchtelingen moet opvangen die door oorlog of vervolging hun land zijn ontvlucht.' (Bron: CBS)